Nyheter:

OPPFORDRING: Angela Merkel oppfordret Vladimir Putin til å redusere den russiske tilstedeværelsen langs grensa mot Ukraina.
OPPFORDRING: Angela Merkel oppfordret Vladimir Putin til å redusere den russiske tilstedeværelsen langs grensa mot Ukraina.

Kreml: Putin og Merkel bekymret over spenning i Øst-Ukraina

Mens Ukrainas president besøkte sine soldater i konfliktherjede Øst-Ukraina, diskuterte Vladimir Putin og Angela Merkel konflikten over telefon.

Publisert

– Russlands president og Tysklands statsminister uttrykte bekymring over eskalerende spenning sørøst i Ukraina. Vladimir Putin vektla Kievs provoserende handlinger, som i det siste med overlegg har forverret situasjonen ved frontlinjen, heter det i en uttalelse fra Kreml torsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I en uttalelse fra Merkels kontor heter det at hun oppfordret Putin til å redusere den russiske tilstedeværelsen langs grensa mot Ukraina.

– Et av temaene for samtalen deres var den økte russiske tilstedeværelsen i nærheten av Øst-Ukraina. Statsministeren tok til orde for en reduksjon i troppeforflytningene for å roe ned den spente situasjonen, heter det uttalelsen.

Zelenskyj til fronten

Samtidig som Merkel og Putin hadde sitt telefonmøte, dro den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj til frontlinjen ved Donetsk der han hilste på ukrainske soldater.

Zelenskyj, som har gjentatt sitt ønske om ukrainsk medlemskap i Nato, besøkte stillinger der det har vært et stort antall brudd på våpenhvilen, ifølge en uttalelse fra presidentens kontor.

Les også: Amerikanske og svenske styrker trente sammen i øvelse Vintersol 2021

Troppeforflytninger

Ukraina anklager Russland for å samle tusenvis av soldater langs grensen nord og øst i Ukraina, samt på Krim-halvøya, som ble annektert i 2014.

Russland benekter ikke troppeforflytningene, men sier de «ikke truer noen». Landet har varslet at det vil treffe nødvendige tiltak dersom vestlige styrker utplasseres i Ukraina.

Den siste tiden har det vært en økning i væpnede sammenstøt langs fronten mellom Ukrainas styrker og russiskstøttede separatister øst i Ukraina.

Konflikten i regionen har kostet over 13.000 mennesker livet siden 2014, ifølge FN.

USA styrker opp nær Ukraina

Ikke siden 2014 har like mange russiske soldater vært utplassert langs grensen til Ukraina som nå, ifølge Det hvite hus.

– USA er i stigende grad bekymret over den siste eskaleringen av russisk aggresjon i Øst-Ukraina, inkludert russisk troppeforflytning ved grensen til Ukraina, sier talskvinne Jen Psaki i Det hvite hus torsdag.

Den russiske mobiliseringen er ifølge henne den største siden krigen mellom Ukraina og russiskstøttede separatister øst i landet brøt ut for snart åtte år siden.

Les også: Danmark vil sende spesialstyrker til terrorbekjempelse i Mali

Powered by Labrador CMS