Nyheter:

Den siste uken er fem FN-soldater drept i Mali.

Nye angrep mot FN i Mali og Den sentralafrikanske republikk

De siste dagene er FN-soldater fra Egypt, Gabon og Marokko drept.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag ble to FN-soldater drept av opprørere i området mellom Bangasso og Gambo, ifølge FNs talsmann Stephane Dujarric.

De to soldatene var fra Gabon og Marokko, ifølge FN.

Den sentralafrikanske republikk har vært preget av vold siden 2013 da den kristne presidenten Bozize ble avsatt i et kupp ledet av hovedsakelig muslimske opprørsgrupper.Det utløste kraftige sammenstøt mellom kristne og muslimske militsgrupper. Bozize leder i dag en allianse av opprørsgrupper som kontrollerer store deler av landet.

Angrep i Mali

Fredag 15. januar ble to soldater alvorlig såret i en eksplosjon i Mali. En av dem døde av skadene mens han ble evakuert, opplyser FN-operasjonen Minusma. Soldaten var fra Egypt, ifølge FN.

En annen sprengladning ble funnet i nærheten og uskadeliggjort.

Det er den femte soldaten fra FNs fredsbevarende styrke som blir drept i Mali på få dager. Onsdag ble fire FN-soldater fra Elfenbenskysten drept i en annen bombeeksplosjon.

Les også: Tre FN-soldater drept i Mali

Skal ha drept 15 jihadister

Angrepet i Mali skjedde nær Tessalit i Kidal-regionen, der den ytterliggående islamistgruppen GSIM er svært aktiv. Gruppen tok på seg ansvaret for angrepet onsdag. Tidligere fredag meldte den franske hæren at den hadde drept om lag 15 jihadister nær Malis grense til Burkina Faso.

Frankrike har 5.100 soldater utplassert i Sahel-regionen, og fire av dem ble drept av GSIM i desember.

Siden 2013 er 146 FN-soldater blitt drept på oppdrag for Minusma. Ingen andre fredsbevarende operasjoner er like dødelige. Norge bidrar fram til mai med et transportfly skal støtte med transport av utstyr, personell og medisiner rundt i Mali og 70 personer.

Les også: FN-granskere fant bevis for krigsforbrytelser i Mali

Powered by Labrador CMS