Nyheter:

Maliske soldater og Malis befolkning samlet seg i gatene utenfor residensen til Malis president Ibrahim Boubacar Keita i hovedstaden Bamako, tirsdag 18. august.
Maliske soldater og Malis befolkning samlet seg i gatene utenfor residensen til Malis president Ibrahim Boubacar Keita i hovedstaden Bamako, tirsdag 18. august.

FN-granskere fant bevis for krigsforbrytelser i Mali

Har levert en 338 sider lang rapport til Sikkerhetsrådet.

Publisert

Det er funnet bevis for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i den væpnede konflikten i Mali, skriver FNs granskere i en rapport.

Tre granskere har undersøkt situasjonen i Mali gjennom seks år med væpnet konflikt fra 2012. I en 338 sider lang rapport til Sikkerhetsrådet retter de anklager mot flere hold.

– Kommisjonen har rimelig grunn til å tro at maliske forsvar- og sikkerhetsstyrker har begått krigsforbrytelser. Dette inkluderer vold mot sivile og ikke-stridende som mistenkes for å tilhøre eller hjelpe væpnede ekstremistgrupper, skriver de i rapporten, som nyhetsbyrået AFP har fått innsyn i.

Granskerne mener jihadistgrupper og andre væpnede grupper i landet har begått forbrytelser mot menneskeheten.

Les også: Norske soldater er dratt for å delta i FNs operasjon i Mali.

Lørdag 5. desember. ble Oberst Malick Diaw valgt til leder for Malis midlertidige nasjonalforsamling da den for første gang samlet seg siden statskuppet i august.

108 av nasjonalforsamlingens 121 medlemmer stemte på Diaw, som stilte uten motkandidater.

Det var 18. august at en gruppe unge offiserer, blant dem Diaw, kuppet makten i landet og avsatte president Ibrahim Boubacar Keita.

Etter massivt internasjonalt press ga militærjuntaen i høst fra seg makten til en midlertidig regjering. Regjeringen skal etter planen styre til nye valg kan avholdes om halvannet år.

Men hæren fortsetter å dominere regjeringen og nasjonalforsamlingen.

Opposisjonen i 5. juni-bevegelsen, som var ledende i protestene mot president Keita tidligere i år, hadde på forhånd varslet at de ville boikotte møtet i nasjonalforsamlingen.

– Vi vil ikke være en hjelper til et forkledd militært regime, kunngjorde gruppen.

Powered by Labrador CMS