Nyheter:

FNs sikkerhetsråd, der Norge denne perioden er medlem, gjentar kravet om at alle utenlandske soldater og leiesoldater må trekkes ut fra Libya.

Sikkerhetsrådet krever at utenlandske styrker forlater Libya

FNs sikkerhetsråd krever at alle utenlandske soldater og leiesoldater straks må trekkes ut av Libya.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta om konflikten i Libya

  • Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011.
  • En rekke militsgrupper har med støtte fra ulike land siden kjempet om makten i landet, noe som har bidratt til å gjøre Libya til et senter for menneskehandel og et brohode for flyktninger og migranter som forsøker å ta seg sjøveien til Europa.
  • Som ledd i en FN-støttet fredsprosess ble det i februar 2016 oppnevnt en regjering, som ledes av Fayez al-Sarraj.
  • Opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans mektige LNA-milits kontrollerer de østlige delene av landet og innledet i april 2019 en offensiv for å gripe makten i Tripoli.
  • Tyrkia har sendt soldater for å støtte Sarrajs internasjonalt anerkjente regjering.
  • Haftar støttes av Egypt, De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia og Jordan, og LNA-militsen har også tusenvis av utenlandske leiesoldater i sine rekker, blant annet fra Russland, Syria og Sudan.
  • 12. februar 2020 vedtok FNs sikkerhetsråd en resolusjon med krav om at de stridende partene i Libya forplikter seg til en varig våpenhvile.
  • 23. oktober 2020 undertegnet partene en våpenhvile, og utenlandske styrker fikk tre måneders frist til å forlate landet.
  • 28. januar 2021 var fristen ute og Sikkerhetsrådet vedtok en ny resolusjon med krav om øyeblikkelig tilbaketrekning.

– Vi ber alle parter, inkludert Russland, Tyrkia og De forente arabiske emirater, om å respektere Libyas suverenitet og øyeblikkelig innstille all militær intervensjon i Libya, sa USAs fungerende FN-ambassadør Richard Mills under et møte i Sikkerhetsrådet torsdag.

FN forhandlet i oktober fram en våpenhvile med partene i Libya. I henhold til den skulle alle utenlandske styrker og leiesoldater trekkes ut av landen innen tre måneder.

Forrige lørdag gikk tidsfristen ut, uten at det har vært tegn til noen tilbaketrekning fra landet.

Les også: Forsvarssjefen om Afghanistan: Venter på Biden

20.000 utenlandske

– I henhold til våpenhvileavtalen fra oktober ber vi Tyrkia og Russland om straks å innlede tilbaketrekning av sine styrker fra landet og fjerne de utenlandske leiesoldatene og styrkene de har rekruttert, finansiert, utplasser og støttet i Libya, sa Mills.

FN anslår at det befinner seg rundt 20.000 utenlandske soldater og leiesoldater i Libya, der de bistår de krigførende partene – den internasjonalt anerkjente regjeringen i Tripoli og opprørsgeneralen Khalifa Haftar som har base øst i landet.

Ifølge FN støttes Haftars LNA-milits av styrker fra Emiratene, Egypt og Russland, først og fremst leiesoldater fra russiske Wagner-group, som har bånd til president Vladimir Putin.

Regjeringen i Tripoli støttes av styrker fra Tyrkia, samt tyrkisk-allierte syriske opprørere.

Det befinner seg også flere tusen leiesoldater fra Sudan og Tsjad i landet, ifølge diplomatiske kilder.

Russland nekter

Russland nekter for å ha sendt militært personell til Libya, men utelukker ikke at russiske leiesoldater befinner seg i landet.

– Vi har ikke militært personell på libysk jord. Derfor er det heller ikke snakk om noen russisk militærintervensjon, sier en talsmann for landets FN-delegasjon.

– Dersom det befinner seg russiske leiesoldater i landet, noe vi ikke helt kan utelukke, er det de som har sendt dem som må få beskjed om å trekke dem ut, sier talsmannen.

Helt avgjørende

FNs generalsekretær António Guterres ber også om at utenlandske styrker trekkes ut av Libya.

– Det er helt avgjørende at alle utenlandske soldater og leiesoldater først blir flyttet til Benghazi og Tripoli, reiser hjem og overlater libyerne til seg selv, sier han.

– Libyerne har alt bevist at de kan ta hånd om egne problemer dersom de får være i fred, sa Guterres torsdag.

Enstemmig

De 15 medlemslandene i Sikkerhetsrådet, blant dem Norge, stemte deretter for en resolusjon som krever «tilbaketrekning av alle utenlandske soldater og leiesoldater fra Libya, uten ytterligere forsinkelse».

Oljerike Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.

Les også: Norge tjener på kampflysalg til gulfstat

Powered by Labrador CMS