Nyheter:

Dette er UN House i Juba. Det er en av FN-leirene i Sør-Sudan hvor det skal være flere korona-smittede.
Dette er UN House i Juba. Det er en av FN-leirene i Sør-Sudan hvor det skal være flere korona-smittede.

«Oppblomstring av smitte» i Sør-Sudan – ny norsk FN-offiser koronasmittet

– Det er ilagt innskjerpelser på aktiviteten, sier norsk styrkesjef til Forsvarets forum.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

To norske FN-offiserer i Sør-Sudan var tidligere denne måneden smittet med korona – i tillegg til tre norske politirådgivere. Nå er det klart at også ytterligere én norsk FN-offiser er smittet.

De to første smittede norske offiserene er ute av isolasjon. De hadde lette symptomer. En offiser er fortsatt i isolasjon grunnet positiv test forrige uke. Vedkommende skal ikke ha noen symptomer, forklarer John Arvid Svinland, norsk stedlig sjef (SNR) i Sør-Sudan til Forsvarets forum.

Han sier at seks av Forsvarets personell har vært i karantene. Det var én av disse som testet positivt og ble den tredje norske korona-positive FN-offiseren.

Forsvarets forum har over tid forsøkt å få intervju med de norske FN-offiserene om smittesituasjonen i Sør-Sudan. I denne artikkelen har Svinland svart på spørsmål fra Forsvarets forum via e-post.

FN-innskjerpelser

– For tiden er ingen norske offiserer i karantene – med unntak av offiseren som er i isolasjon, sier Svinland.

– Hvilke konsekvenser har de positive testene og karantenene fått for de norske offiserene og de oppdragene de løser?

– Ingen, personellet jobber fra egen forlegning.

– Har covid-19 påvirket FNs evne til å utføre oppdraget sitt?

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Ja, det gjennomføres kun kritisk virksomhet og digitale møter, og det er redusert interaksjon med sivilbefolkningen, På grunn av oppblomstring av smitte den siste tiden er det ilagt ytterligere innskjerpelser på aktiviteten, sier Svinland.

I Sør-Sudan er halvannen million på flukt. Mange tusen gjemmer seg i FN-leirene.

Dramatisk økning

Forsvaret har 17 stabsoffiserer i UNMISS, mens politiet har 18 politirådgivere på plass i FN-misjonen.

Alle norske offiserer som ankommer Sør-Sudan må i 14 dagers innreisekarantene, det gjør at antallet i karantene også varierer avhengig av når personell har vært hjemme på permisjonsreise.

UNMISS er en av de største FN-operasjonene og består av til sammen 19 000 sivile og militære personer. FN har vært i Sør-Sudan siden nasjonen ble uavhengig i 2011.

Per nyttårsaften skal UNMISS ikke ha hatt tilfeller av korona.

På spørsmål fra Forsvarets forum, svarte kommunikasjonsavdelingen i UNMISS at de den 12. februar hadde ti smittede i operasjonen.

Da sa også Forsvarets operative hovedkvarter at de norske smittetilfellene ikke fikk konsekvenser for oppdragsløsningen.

Siden den gang skal antall smittede i både misjonen og landet forøvrig ha eskalert dramatisk.

Forsvarets forum kjenner til at 18. februar hadde misjonen registrert nærmere 100 positive korona-tester i januar og februar.

Internasjonale medarbeidere, politioffiserer og FN-offiserer utgjør etter det Forsvarets forum erfarer, majoriteten av de smittede i UNMISS.

Smittetilfellene skal først og fremst ha rammet de to FN-leirene i hovedstaden Juba.

Også i Sør-Sudan øvrig er smittens sterkt økende.

Ifølge lokale medier skal antall smittede i landet ha nærmere doblet seg de siste ukene. 3. februar var 4170 korona-smittet etter at pandemien kom til landet. 24. februar 2021 var antall smittede 7224. Verdens helseorganisasjon opererer med 7098 smittede.

Powered by Labrador CMS