Nyheter

KRAV: FNs hovedforsamling stemte for et forslag om å kreve at Israel trekker seg ut av palestinske områder innen tolv måneder.

FN krever at Israel trekker seg ut av Palestina innen ett år

Israel har fått tolv måneder av FN på å forlate palestinske områder. Forslaget slår fast at okkupasjonen er ulovlig.

Publisert Sist oppdatert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det palestinske forslaget ble vedtatt med 124 land som stemte for, 43 avsto fra å stemme, Israel, USA, og 12 andre land stemte nei. Norge stemte for resolusjonen, ifølge FNs egne oversikt.

FN-resolusjonen krever at Israel avslutter «sin ulovlige tilstedeværelse i okkuperte palestinske områder:»

– Nå må alle verdens stater stå opp for kravene i denne resolusjonen. Hvis ikke, vil vi sende et budskap om at det er fritt fram for stater å ignorere folkeretten. Det er en verden ingen av oss ønsker å være en del av, sier Kirkens Nødhjelps generalsekretær Dagfinn Høybråten til NTB.

Avstemningen isolerer Israel før verdenslederne møtes til det årlige FN-toppmøtet. Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu er ventet å tale for forsamlingen 26. september.

I tillegg til kravet om å trekke seg ut oppfordrer også resolusjonen FNs medlemsland til å forberede en stans i importen av varer fra israelske bosetninger.

Resolusjonen er den første foreslått av Palestina etter at de denne måneden fikk et sete i hovedforsamlingen og retten til å utforme resolusjoner.

Det israelske utenriksdepartementet sier avgjørelsen «oppfordrer til terrorisme og svekker sjansene for fred.»

Powered by Labrador CMS