Nyheter:
India vil vaksinere FNs fredsbevarende styrker
Sier i FNs sikkerhetsråd at landet vil gi 200 000 doser korona-vaksine til FNs fredsbevarende styrker.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Indias utenriksminister Subrahmanyam Jaishankar talte i FNs sikkerhetsråd onsdag. Der ba han verden stanse vaksine-nasjonalismen.
– Med tanke på FNs fredsbevarende styrker, vil vi i dag annonsere at vi gir en gave på 200 000 vaksinedoser til dem. Vi jobber aktivt med GAVI, WHO og ACT Accelerator. Bidraget vårt støtter også SAARC COVID-19 Emergency Fund, sa Jaishankar til Sikkerhetsrådet.
FN har 97 000 personell i tjeneste i de fredsbevarende styrkene, så Indias gave vil dekke to doser til alle.
Massevaksinering
India startet i januar massevaksineringen av 300 millioner innbyggere. En kolossal oppgave i et land med manglende infrastruktur og stor vaksineskepsis.
Statsminister Narendra Modi ga klarsignalet, direkte på sin Youtube-kanal og indisk fjernsyn.
– Normalt tar det mange år å lage en vaksine, men i løpet av så kort tid har vi ikke bare fått klargjort én, men to «Made in India»- vaksiner, sa Modi.
Det er verdens største massevaksinering som nå starter. Målet er at rundt 300 millioner av landets 1,3 milliarder innbyggere skal være vaksinert innen juli.
Om lag 30 millioner helsearbeidere og andre frontlinjearbeidere skal få vaksinen først, og den første vaksinen ble satt på en helsearbeider på et sykehus i New Delhi.
Vaksine til Afghanistan
For to uker siden ble det klart at Det norske forsvaret mottar 200 doser av covid-19-vaksinen fra AstraZeneca. Det er nok til å vaksinere 100 personer. Vaksinene går til Forsvarets personell i Afghanistan og ble sendt av gårde mandag denne uken.
Norske soldater i internasjonale operasjoner er i utgangspunktet ikke en prioritert gruppe i Norge. På grunn av smittetrykket i Afghanistan ble det likevel avgjort at soldatene i Afghanistan skulle få vaksinen.
Forsvarsdepartementet skrev i en e-post til Forsvarets forum på det tidspunktet at det i første omgang kun gjelder styrkene i Afghanistan.
– Det er krevde smittesituasjoner også i andre land vi har styrker. Vår vurdering er at situasjonen nå er mest krevende i Afghanistan, og derfor prioriterer vi styrkene våre der først, skriver Birgitte Syvertsen Frisch, spesialrådgiver i Forsvarsdepartementet (FD).
I denne saken kan du lese mer om hvordan Forsvarets personell prioriteres i vaksinekøen.