Nyheter
Søreide med krass kritikk av Hviterussland
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) krever at Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko straks løslater alle politiske fanger.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Uttalelsen kommer etter at Hviterussland søndag tvang et passasjerfly fra Ryanair til å lande i Minsk og pågrep den regimekritiske journalisten Roman Protasevitsj og kjæresten hans som var blant passasjerene. Søreide krever at de to blir løslatt umiddelbart.
– Det må også alle de mer enn 400 andre politiske fangene som sitter fengslet i Hviterussland, sier hun.
– Det er sjokkerende og totalt uakseptabelt at det hviterussiske regimet tvinger ned et passasjerfly for å arrestere en regimemotstander. Regimet har krysset en grense, sier Søreide.
Fordømmer
– Vi fordømmer denne handlingen og hviterussiske myndigheters bruk av makt mot eget folk. Denne handlingen er også et brudd med internasjonale normer og en trussel for europeisk sikkerhet, sier hun.
Les også: Danmark sender fregatt til Guineabukten på piratjakt
En rekke flyselskap unngår nå på oppfordring fra EU og flere lands myndigheter luftrommet over Hviterussland, og EU vil også nekte hviterussiske flyselskap adgang til europeisk luftrom og europeiske flyplasser.
– Norge er klare til å slutte oss til ytterligere restriktive tiltak fra EU når disse er klare, på samme måte som vi har sluttet oss til de øvrige tiltakene fra EU som er innført mot hviterussiske myndighetspersoner til nå. Det internasjonale samfunn må reagere sterkt overfor det hviterussiske regimet, sier Søreide.
Tema i sikkerhetsrådet
Onsdag er utviklingen i Hviterussland tema i FNs sikkerhetsråd, der Norge for tiden er medlem.
– Norge vil bruke enhver anledning til å ta opp hviterussiske myndigheters uakseptable handlinger og sammen med det internasjonale samfunn fortsette å legge press Lukasjenko og hans regime, sier Søreide.
Det nordatlantiske rådet i Nato fordømmer Hviterussland for å ha tvunget et Ryanair-fly til å lande og deretter pågrep en regimekritisk journalist.
Les også: Forsvaret skal forske på «Helge Ingstad»-mannskap
– Denne uakseptable handlingen er et grovt brudd på normene som styrer sivil luftfart og den satte passasjerenes og mannskapets liv i fare, heter i en uttalelse fra alliansen onsdag.
Rådet støtter oppfordringen om en rask, uavhengig gransking og støtter opp om medlemslandenes respons og eventuelle tiltak etter den alvorlige episoden. Flyet var på vei mellom Nato-landene Hellas og Litauen da det ble tvunget til Minsk.
I uttalelsen sier Nato også at pågripelsen av journalisten Roman Protasevitsj og kjæresten Sofia Sapega er «en hån mot prinsippene om politisk dissens og pressefrihet».
– Hviterussland må løslate dem umiddelbart og uten betingelser. Vi ber Hviterussland respektere de grunnleggende menneskerettighetene, heter det fra Nato-rådet.