Nyheter:
Foto: Hedvig Antoinette Halgunset, Forsvaret
NFM Group skal produsere Forsvarets nye kampvestsystem
Vil erstatte dagens kampvestsystem.
Det privateide norske selskapet NFM Group skal de neste årene produsere skuddsikre vester verdt en halv milliard kroner til det norske forsvaret.
Kontrakten gjelder for fem år, med opsjon på ytterligere ti år, skriver Finansavisen.
Det nye kampvestsystemet skal etter planen på sikt erstatte dagens kampvester og bæresystemer. Vestene leveres fra NFMs datterselskap Equipnor til den statlige etaten Forsvarsmateriell.
Avtaler som utløper
Forsvarets forum skrev i juni om at avtalene på vester og hjelmer er i ferd med å løpe ut. Siden høsten 2019 har Forsvaret brukt flere hundre millioner kroner på stridsvester, komplette vester (M07), ballistiske hjelmer, lette hjelmer, kjeledresser og feltstøvler. Utstyret anskaffes ved at Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) gjør såkalte avrop på rammeavtaler – altså å bestille varer på gjeldende kontrakt med leverandør.
Flesteparten av rammeavtalene på dette utstyret løper ut sommeren 2020. FLO må ta ut så mye utstyr de kan før kontrakten ikke lenger er aktiv.
– Så vi sørger for at vi også sikrer oss et antall før avtalen løper ut. Nå har vi en god forsyningskilde, så da må jeg også sikre mPeg at jeg har tilgang på de produktene og artiklene i en periode inntil rammeavtale med en ny aktør kommer på plass, sier direktør i FLO Forsyning, Ronny Angeltvedt.
Øker kapasiteten
Kontrakten med forsvaret er ikke NFMs første store i år, skriver Finansavisen. I april vant de en kontrakt verdt 41 millioner euro, tilsvarende i overkant av 430 millioner kroner, til det franske forsvaret. Også politiet i Madrid skal få skuddsikre vester fra det norske selskapet.
– Den kontrakten vi nå inngår, er med på å utvikle oss som selskap og ikke minst sørge for at norske soldater får det beste utstyret som det er mulig å oppdrive, sier styreleder Carl F. Sejersted Bødtker i NFM Group til avisen.
Selskapet planlegger nå å investere i maskiner for å utvide produksjonen, som foregår i Norge, Polen og Ukraina.
– Vi har allerede investert 10–15 millioner kroner i nye maskiner, og forventer å investere ytterligere 15–20 millioner kroner i Norge. Det er for å øke produksjonskapasiteten og automatiseringen av komposittproduksjonen i Norge, sier Bødtker.