Nyheter

BEIARN-ULYKKEN: Vrakdeler fra havaristen i Gråtådalen. Den 18. mars 2022 styrtet et militærfly av typen V-22B Osprey i Gråtådalen i Beiarn kommune i Nordland. Ulykken skjedde i forbindelse med Nato-øvelsen Cold Response. Fire amerikanske soldater omkom i ulykken. Bildene er tatt etter at politiet opphevet ferdselsforbudet i området søndag 3. april.

Forsvaret ga millionkontrakt uten å gjennomføre anbudsrunde

Forsvaret hoppet over anbudsprosessen og ga kontrakt på nesten 50 millioner kroner til et helikopterselskap for å rydde opp etter flystyrten i Beiarn i mars.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) har inngått avtalen. De mener dette var et oppdrag som virkelig hastet, og at det dermed ikke var tid til å følge den vanlige praksisen, skriver NRK.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Oppdraget går ut på å rydde etter flystyrten i Gråtådalen i Beiarn kommune i Nordland 18. mars. Et amerikansk Osprey V-22-fly styrtet under Nato-øvelsen Cold Response.

Å lage konkurransegrunnlag, evaluere tilbud og å gjennomføre forhandlinger ville rett og slett vært altfor tidkrevende, mener FLO.

– Det var derfor umulig å gjennomføre anskaffelsen med konkurranse, skriver FLO i sin begrunnelse.

Les også: Osprey-ulykken: Slik ser det ut der flyet traff bakken

Administrerende direktør Ole Christian Melhus i helikopterselskapet Helitrans er overrasket over avgjørelsen fra Forsvaret.

– Lasteflyging er det vi jobber med til daglig. Dette er et oppdrag vi definitivt ville gitt et tilbud på, hvis vi fikk muligheten, sier han til NRK.

Administrerende direktør Bente Slåtto Steien i Heli-Team AS synes det er uforståelig at oppdraget ikke ble lagt ut på anbud.

– Det er en betydelig kontrakt i norsk sammenheng. Kanskje en av de største som har vært ute på mange år, sier hun.

– Leverandøren sitter med lokalkunnskap som er avgjørende for å løse oppdraget, sier Malin Fagerhus, avdelingssjef for støttekategorier i Forsvarets logistikkorganisasjon.

Les også: Forsvaret bistår med vakt og sikring ved Osprey-ulykkesstedet

Powered by Labrador CMS