Nyheter

GRENSE: En russisk og en norsk grensepåle ved Grense Jakobselv.
GRENSE: En russisk og en norsk grensepåle ved Grense Jakobselv.

Flere eksperter tror Wagner-avhopper fikk hjelp av grensevakter

Wagner-avhopper Andrej Medvedev krysset grensen på et sted det nærmest skal være umulig å krysse uoppdaget. Flere eksperter mener han fikk hjelp av grensevakter.

Publisert Sist oppdatert

Andrej Medvedev har avslørt at han fikk hjelp til å krysse grensa, men uten å gå nærmere inn på hvordan.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Flere forsvarseksperter Dagbladet har snakket med tror det er en reell sannsynlighet for at hjelpen har kommet fra de russiske grensevaktene.

– Grensestyrker fra FSB har god kontroll på hva som foregår i området, sier oberstløytnant Palle Ydstebø, hovedlærer ved Krigsskolen.

Han mener det er veldig vanskelig og krevende å unngå å bli sett fra observasjonstårnene eller av grensepatruljene, spesielt nå på vinterstid hvor vaktene fort kan oppdage fotspor i snøen.

Også Tom Røseth, etterretningsekspert og hovedlærer ved Stabsskolen ved Forsvarets høgskole, mener det nærmest er umulig å krysse denne grensen ulovlig.

Han tror også at Medvedev kan ha fått bistand fra noen i systemet, for eksempel gjennom bestikkelser.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener det er større sannsynlighet for at man fryser i hjel eller går gjennom isen på veien enn at man klarer å komme seg over. Han tror også avhopperen fikk hjelp fra grensevakter.

– Det har jeg ikke hørt noen ting om. Så vidt jeg vet har hjelpen kommet fra lokale, sier Medvedevs advokat, Brynjulf Risnes, til Dagbladet.

Les også: Vaktsjefen på KNM Helge Ingstad beskriver månedene etter kollisjonen som de verste i hans liv.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken stod det at Geir Hågen Karlsen har graden generalløytnant. Det medfører ikke riktighet, da Karlsen har graden oberstløytnant. Rettelsen ble gjort 20.02.2023, klokken 12:20.


Powered by Labrador CMS