Nyheter
NATO-SAMTALER: Norges statsminister Jonas Gahr Støre, Finlands president Sauli Niinisto og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ankommer presidentens sommerresidens Kultaranta i Naantali i Finland 12. juni.
Foto: Markku Ulander, Lehtikuva, AP, NTB
Finland vil ikke gå videre med Nato-søknaden uten Sverige
Finlands president avviser at landet kan gå videre med sin Nato-søknad uten at også Sveriges søknad slippes fram av Tyrkia.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Finlands president Sauli Niinistö fikk søndag spørsmål om en kan tenke seg en situasjon der Finland går videre i medlemskapsprosessen uten Sverige.
– Da jeg besøkte Sverige, sa jeg det tydelig: Der har man sagt at Finlands sak er vår, historisk, så jeg sier at Sveriges sak er også vår. Det betyr at vi går videre hånd i hånd, svarte Niinistö på en pressekonferanse med Nato-sjef Jens Stoltenberg i Finland søndag.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har sagt nei til svensk og finsk Nato-medlemskap med mindre de oppfyller en liste med krav fra den tyrkiske regjeringen. Tyrkia mener blant annet at Finland og særlig Sverige er for vennlig innstilt til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK), som er terrorstemplet både av Tyrkia, EU og USA.
Begge land har avvist dette.
– Når en vesentlig nøkkelalliert som Tyrkia er bekymret for terrorisme, må vi selvsagt sette oss ned og ta dem alvorlig. Det er akkurat det vi gjør, sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under pressekonferansen, og utdypet:
– Dette er legitime bekymringer, det handler om terrorisme og våpeneksport. Vi er nødt til å forstå og huske på at ingen annen Nato-alliert har blitt rammet av flere terrorangrep enn Tyrkia, sa Stoltenberg på spørsmål om det er noen framgang i samtalene med Tyrkia, som har blokkert medlemskapssøknadene til Sverige og Finland.
Mange spør seg hvorvidt Nato klarer å løse Tyrkia-floken før toppmøtet i Madrid 29. og 30. juni, slik også Stoltenberg har uttrykt er et mål. Nato-sjefen påpekte søndag at Madrid-toppmøtet aldri har vært noen siste frist for å bli enige.