Nyheter

E18 MELLOM ST. PETERSBURG OG VYBORG: Videoen ble publisert 16. mai. Faktisk.no har ingen sikker verifisering av tidspunktet den er tatt opp, men det er sannsynlig ut fra værdata om regn, mangel av snø på bakken og kontekst om finsk NATO-søknad at den er tatt opp i midten av mai.

Mulige russiske raketter ved finsk grense: – Viser i så fall hvorfor de vil inn i Nato

Det har kommet meldinger om at Russland flytter Iskander-raketter nær grensa til Finland. – Ikke overraskende, sier forsvarsekspert.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Faktisk.no viser videoer som er lagt ut i sosiale medier, det som kan være en kolonne med militærkjøretøy som frakter raketter mot Vyborg nær grensa til Finland. Myndighetene i Moskva har avvist dette.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Faktisk skriver at de ikke kan verifisere når videoen er tatt opp, men har lokalisert den til å være tatt opp langs motorveien E18. Kjøretøyene kjører i retning Finland og er rundt 127 kilometer sør for den finske grensen.

Det finske forsvaret har ikke besvart NTBs henvendelser om saken.

På Telegram skrives det at rakettene plasseres ut som et svar på Finlands Nato-søknad. Det er i så fall ikke overraskende, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen, hovedlærer på Stabsskolen, til NTB.

– Det er en av flere måter Russland kan forventes å reagere på. Vi kan forvente et spekter av reaksjoner, sier Karlsen.

– Signaliserer misnøye

Han ramser opp en liste over mulige russiske reaksjoner: Krass politisk retorikk, aksjoner i sosiale medier og påvirkningsoperasjoner, cyberangrep, krenkelse av luftrom og territorialfarvann og nettopp militære styrkedemonstrasjoner.

– Nå har de ikke så mye styrker til overs som de har rom for å plassere langs finskegrensa eller i Kaliningrad. Utplassering av Iskander er en forventet måte å signalisere misnøye på, sier Karlsen.

Iskander-systemene har en rekkevidde på 500 kilometer og mer. De kan utstyres både med atomstridshoder og konvensjonelle våpen.

– Det er utvilsomt en styrkedemonstrasjon og en demonstrasjon av misnøye, sier Karlsen.

Norge følger med

– Uansett hva Russland velger å reagere med eller true med, vil det ikke ha noen innflytelse på finsk politikk. Tvert imot vil det bare bekrefte at Nato-søknaden var riktig valg å ta, sier Karlsen.

Han sier at det er Russlands aggressive atferd over mange år som har ført Finland og Sverige nærmere Nato. Krigen i Ukraina ble til slutt utløsende.

– Det norske forsvaret har vært i beredskap for å få kontroll på situasjonen i våre nærområder siden dette begynte å bygge seg opp i november og desember. Førstelinjen er å følge med på det som skjer i våre nærområder, sier Karlsen.

Powered by Labrador CMS