Nyheter

PANSERVOGN: Et stort utvalg av våpen og kjøretøyer kan styrke Natos arsenal, hvis Finland og Sverige lykkes i å bli medlem av militæralliansen.

Disse våpnene tar Sverige og Finland med inn i Nato

Hvis Finland og Sverige lykkes i sine forsøk på å bli medlem av Nato, tar de med seg en rekke egenproduserte våpen og kjøretøyer inn i alliansen. Her er utvalg som kan styrke Natos arsenal.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne saken er publisert med tillatelse fra Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

Stridsvogn 90, CV90

STRIDSVOGN: CV90 som har vært i bruk i Afghanistan. Dette er den norske versjonen av panservognen

Den svenske panservognen er enestående på grunn av sin «aktive fjæring», hentet fra Formel 1-racingteknologi som justerer fjæringen kontinuerlig for å tilpasse seg terrenget.

Den høyteknologiske fjæringen gir kjøretøyet fartsfortrinn på ujevnt underlag, men medfører betydelig komplekst vedlikehold. Basismodellen for CV90 er armert med en automatisk kanon med kapasitet til å avfyre fem 40mm-granter i sekundet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les også: CV90 får plass på Forsvarsmuseet - en «gamechanger»

Pansret beltevogn 10, BvS 10

BELTEVOGN: Det militære kjøretøyet kan utstyres med masse forskjellig, blant annet tunge maskingevær og røykgranatkastere.

Det svensk-britiske kjøretøyet er utstyrt med belter som er brede nok til å forsere snødekt eller myrlendt villmark, som ellers ville vært ufremkommelig for de fleste militære kjøretøyer.

BvS 10 er pansret, men er lett nok til å «svømme» ved å benytte rillene på beltene sine til å kverne seg sakte over vannveier. Den kan utstyres med tunge maskingevær, og røykgranatkasterne som er over frontrutene på dette bildet, kan også fyre av splintgranater.

155 GH 52 APU

ARTILLERI: Finlands enorme artilleriinnretning blir også brukt av Egypt.

Finlands enorme artilleriinnretning avfyrer 155mm-granater – antatt å være den øvre grensen for manuelt ladede prosjektiler.

Selv om den er utformet for å bli slept av et annet kjøretøy, har den 13,5 tonn tunge haubitsen en egen liten motor som kan brukes til reposisjonering langs korte avstander i felt. Våpenet lider etter sigende av «alvorlige tekniske problemer», som ikke ble kjent før et salg til Egypt – det eneste landet utenom Finland som bruker våpenet.

AMOS

BOMBEKASTER: Det nordiske bombekastersystemet AMOS påmontert på et Patria AMV-skrog.

Det finsk-svenske avanserte bombekastersystemet, her montert på et finsk Patria AMV-skrog, er en bombekaster med dobbelt ildrør som bruker data-assistert sikte med kapasitet til å treffe målet med ti granatrunder samtidig.

Det automatiserte avfyringssystemet slenger sine to første runder ut i en høy bue, og kjører så på med gradvis lavere bane timet for å sørge for at alle rundene treffer simultant.

Patria AMV

PANSRET KJØRETØY: Patria AMV kan transportere opptil 12 personer.

Finlands pansrede personellkjøretøy fungerer som plattform for en rekke forskjellige våpen, inkludert fjernkontrollerte våpen som fjerner behovet for en menneskelig artillerist i en utsatt posisjon.

Militærkjøretøyet kan transportere opptil tolv personer, og har gjort stor suksess på eksportmarkedet med hundrevis av salg til utlandet. Polske versjoner av AMV-en skal angivelig ha tålt direkte treff fra RPG-runder i kamp i Afghanistan. I 2009 ble en polsk soldat drept da et av kjøretøyene etter at det ble truffet av en veibombe.

95 S 58-61

MUSTI: Det rekylløse våpenet brukes blant annet under opptreningen av finske vernepliktige. Bildet er tatt i 1997.

Det uhåndterlige, rekylfrie våpenet ble utviklet i Finland i 1950-årene, men med nyutviklet panserbrytende ammunisjon er det i stand til å trenge gjennom mer enn en halv meter tykt pansret lag.

Kallenavnet «Musti» er et finsk ord for en svart hund, på grunn av dets høylytte «bjeff» og de regelmessige «lufteturene» som det krever for utskytningsposisjonering under opptreningen av finske vernepliktige.

Archer artillerisystem

PRESISJON: Artillerisystemet er i stand til å parkere, sikte og skyte i løpet av 30 sekunder.

Sveriges Archer automatiserte haubitser er i stand til å parkere, sikte og skyte i løpet av 30 sekunder, for så å folde seg selv sammen og «pile avgårde» i sikkerhet i løpet av like kort tid.

Det hypermoderne artillerisystemet avfyrer 155mm-prosjektiler, inkludert de kostbare, amerikansk-produserte Excalibur presisjonsstyrte artillerigranatene, som er i stand til å styre seg selv med presisjon som kan treffe en bil 60 kilometer unna.

Archer-systemet inkluderer en pansret lastebil som beskytter sjåføren på innsiden mot splinter og lettere våpen.

Oversatt fra engelsk av Sian O'Hara. Opphavsrett ©2022 RFE/RL, Inc. Republisert med tillatelse fra Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Powered by Labrador CMS