Nyheter

AVTALE: Statsminister Jonas Gahr Støre og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltar på nordisk toppmøte i Stockholm.

Norge bidrar med 2,7 milliarder kroner til luftverntiltak for Ukraina

Norge skal også bidra med 750 millioner kroner i maritim støtte. 

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen skal bidra med 2,7 milliarder kroner til luftverntiltak for Ukraina. I tillegg skal Norge bidra med 750 millioner kroner i maritim støtte.

Midlene tas fra rammen for den militære støtten i Nansen-programmet. og to milliarder skal gå til et tyskledet initiativ for anskaffelse av materiell, mens 700 millioner skal gå til andre luftverntiltak.

– Ukraina har akutt behov for mer våpen og militært utstyr. Vi fortsetter å støtte Ukraina, sa Støre.

– Vårt fokus er å støtte Ukraina så raskt som mulig, så landet kan begrense skadene av de voldsomme angrepene med droner og kryssermissiler som Russland retter mot byer, kraftforsyning og mot annen viktig infrastruktur, sier Støre.

750 millioner til maritim innsats

Norge, som sammen med Storbritannia leder den maritime koalisjonen til støtte for Ukraina, skal også gi 750 millioner kroner til maritim støtte. De pengene skal gå til materiell og trening av ukrainere.

– Vi må hjelpe Ukraina med å holde sjøruter åpne og sikre ferdsel i Svartehavet. Norge som sjøfartsnasjon kan bidra med maritim kompetanse. Norge har allerede gjennomført opplæring av ukrainske soldater i småbåtoperasjoner. Dette skal vi nå bygge videre på, sier statsministeren.

Målet er å styrke Ukrainas sikkerhet langs kysten og til havs, ifølge Støre.

Nordisk toppmøte i Stockholm

Statsministeren er fredag i Stockholm i forbindelse med et nordisk toppmøte om sikkerhet og forsvar med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, samt stats- og regjeringssjefene fra Sverige, Island, Finland og Danmark.

Zelenskyj og Støre skrev fredag under på en sikkerhetsavtale mellom Norge og Ukraina. Den ukrainske presidenten skrev også under på lignende avtaler med Island og Sverige.

Fra før har Ukraina inngått slike sikkerhetsavtaler med Danmark og Finland.

Powered by Labrador CMS