Nyheter

SKUELYSTNE I FLORIDA: Utsendinger fra Norge og Nederland fikk se en vellykket oppskytning tirsdag.
SKUELYSTNE I FLORIDA: Utsendinger fra Norge og Nederland fikk se en vellykket oppskytning tirsdag.

FFI-forsker: – En utrolig opplevelse å se oppskytningen

Tvillingsatellittene Birkeland og Huygens er skutt opp fra Florida.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Prosjektet har tatt over fire år og kostet cirka 10 millioner euro. Det har vært noen forsinkelser, men tirsdag ble de to nanosatellittene utviklet av Norge og Nederland endelig skutt opp fra Florida i USA.

Til stede var blant andre Tonje Nanette Arnesen i satellittgruppa ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI). Arnesen skriver i en e-post til Forsvarets forum at hun og major Petra Wijnja fra Nederlands forsvarsdepartement var med i en «VIP-gruppe» med SpaceX.

De fikk dermed sett oppskytningen fra Kennedy Space Center Operations Support Building II. Resten av gruppen så oppskytningen fra et annet sted på Kennedy Space Center.

VELLYKKET: Falcon 9 sender opp SpaceX sitt sjette dedikerte såkalte rideshare-oppdrag.
FLORIDA: Falcon 9 sender opp SpaceX sitt sjette såkalte rideshare-oppdrag.

– Lyden må oppleves

Norge var representert av blant andre generalmajor Odd-Harald Hagen, forsvarsattaché i Washington, D.C. Forøvrig var det endel nederlendere til stede.

PÅ OPPSKYTNING I USA: Tonje Nanette Arnesen i satellittgruppa ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) til venstre.
PÅ OPPSKYTNING I USA: Tonje Nanette Arnesen i satellittgruppa ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) til venstre.

– Det var en utrolig opplevelse å se oppskytningen, spesielt lyden er noe som må oppleves «live». I tillegg var vi heldige å få se «booster landing» på Cape Canaveral Space Force Station, og fikk høre supersonisk smell etter landing, opplyser Arnesen til Forsvarets forum.

Les også: Forsvarets forum besøker satellitt-forskerne på Kjeller

Har fått data

Arnesen forteller videre at alt gikk bra under oppskytningen, og at Huygens og Birkeland ble sluppet ut fra launcheren omtrent etter en time i 535 km høyde.

– Omtrent 21:50 fikk vi kontakt med satellittene for første gang via vår S-bånd-antenne på Kjeller og telemetridata er lastet ned av Kongsberg NanoAvionics . I tillegg har vi nå fått bekreftet at solcellepanelene er slått ut på begge satellittene. Nå er satellittene i en innkjøringsfase.

Forsvarsmininster Bjørn Arild Gram har tidligere sagt at med disse små og rimelige satellittene tar Nederland og Norge et nytt skritt i å utvikle rombaserte sensorer for å etablere bedre situasjonsforståelse i våre havområder

Powered by Labrador CMS