Nyheter

TAKTFAST: Russiske soldater øvde på marsjering i Moskva 7. mai 2023, i forkant av den store paraden på seiersdagen to dager senere.

FFI: Russlands styrkemål er lite realistiske

Sett i lys av bemanningssituasjonen i de væpnede styrkene de siste ti årene, fremstår Russlands planer om å øke den aktive styrken med mer enn 50 prosent innen 2026 som lite realistiske, står det i en ny rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland har de siste årene hatt en ambisjon om en aktiv styrke på 1 million soldater, ifølge den 46 sider lange rapporten Russlands nye styrkemål laget av seniorforsker Una Hakvåg ved FFI.

«I desember 2022 varslet Russlands forsvarsminister at landet vil øke antallet soldater i De væpnede styrkene til 1,5 millioner innen utgangen av 2026. Det er 589.000 flere soldater enn vi antar at Russland hadde i 2021,» skriver hun i rapporten.

Forskerne i FFIs Russland-prosjekt har samlet data i mer enn ti år.

I den nye rapporten diskuterer Hakvåg hvilke muligheter Russland har for å øke størrelsen på de væpnede styrkene så mye som de sier, skriver FFI i en pressemelding.

Det står videre at Russland har en blandet modell.

– Den aktive styrken består av en kombinasjon av vernepliktige som avtjener førstegangstjeneste, og av vervede menige og spesialister på kontrakt. I Russland omtales de nettopp som kontraktsoldater, forteller Hakvåg i pressemeldingen.

– I tillegg kommer offiserer og en liten gruppe underoffiserer. Siden 2015 har flertallet av soldatene i den aktive styrken vært yrkessoldater. De nye planene legger opp til at blandingsmodellen skal videreføres. Antallet kontraktsoldater skal økes fra 400.000 til 695.000 innen 2026.

Men Hakvåg presiserer at dette er de russiske målene på papiret, og at tallene i praksis vil se annerledes ut.

Forlenget ståtid

Håkvåg mener at dersom styrkene skal nå målet om 695.000 kontrakt-soldater i 2026, må flere borgere vise interesse for militærtjeneste enn tilfelle har vært det siste tiåret. I tillegg er det behov for at ståtiden til soldatene forlenges.

Sier seniorforsker Una Hakvåg ved FFI.
RUSSLANDKJENNER: Seniorforsker Una Hakvåg ved FFI er ekspert på sikkerhetspolitikk, forsvarsutvikling og den nasjonale økonomien.

Hakvåg sier at utfordringen er midlertidig løst gjennom mobiliseringsvedtak og økte lønnssatser, men legger til at verken påbud om å bli i tjeneste yrkeslivet ut, eller dagens lønnssatser, framstår som bærekraftige grep over tid.

Når det gjelder den pågående krigen i Ukraina, sier Hakvåg at store russiske tap i krigen, kombinert med økt styrkeambisjon, tilsier at behovet for å få mennesker raskt inn i nye stillinger neppe vil være mindre de kommende årene.

Utenlandske borgere

I rapportens konklusjon skriver Hakvåg at utover krigens gang, vil tre faktorer ha særlig betydning for utviklingen av styrkestørrelsen fremover:

  • For det første vil det være avgjørende hvor lenge mobiliseringsordren blir opprettholdt.
  • For det andre vil det være av avgjørende betydning for styrkestørrelsen blant annet hvor stor andel av de vernepliktige som kalles inn til militærtjeneste de neste årene.
  • En tredje faktor som vil kunne ha stor betydning for styrkestørrelsen er hvorvidt Russland de kommende årene vil innlemme også andre grupper av utenlandske borgere i De væpnede styrkene.
Powered by Labrador CMS