Morgendrillen
Forsker Nina Hellum er ikke redd for å bli skitten på hendene når hun gjør feltarbeid.
Foto: Privat
Forsker Nina Hellum syns det er morsomt å henge med amerikanere i Nato-grupper, de kombinerer ofte deltakelse og turistopplevelser
Nå om dagen er hun mest opptatt av sosiale medier og sikkerhet.
I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.
Navn: Nina Hellum
Alder: 47
Yrke: seniorforsker/antropolog
ved Forsvarets forskningsinstitutt. Hellum gjør ofte feltarbeid og bor med soldater i sin forskning.
– Når og kanskje viktigst; hvordan står du opp om morgenen?
– Jeg svinger begge beina ut i fart for å komme meg ut og ikke falle sammen. Det er ofte en kraftanstrengelse. Gjerne i 7-tiden. (Som er tidlig for en akademiker og sent for en militær. På feltarbeid kan det være opp før 05.00.)
– Hva er det første du gjør?
– Jeg blir skuffa over at det bare var en drøm hvis jeg har drømt noe fint. Deretter er det rett på mobilen for en sjekk av epost, svare på noen som haster, lese en 5-10 aviser, skrolle gjennom Facebook, Instagram, Twitter og TikTok. Og gjerne en sveip innom Volvo-appen for å se om bilen min fremdeles står der jeg forlot den. Etter dette kan jeg gå ut av sengen.
– Når starter arbeidet?
– Nå med hjemmekontor føler jeg aldri at jeg ikke er på jobb, litt som å være på feltarbeid, egentlig. Det er vanskelig å skille mellom hva som er fritid og hva som er jobb. Å være på sosiale medier er også arbeid, og da jeg gikk skitur sist tenkte jeg på hvordan jeg skulle formulere meg i en rapport. Samtidig kan jeg godt sette på en vask eller handle mat på butikken i arbeidstiden. Det krever litt å ikke ha dårlig samvittighet for det, men jeg jobber med saken…
– Pensko eller feltstøvler?
– Er vel mest tøfler på meg om dagen, men feltstøvler er jo alltid diggere å gå med, selvsagt. Pensko? Når har man det, liksom?
– Pumpe jern eller løpe maraton?
– For min del er vel en kartong vin og puslespill å foretrekke fremfor noen av disse.
– Beste triks for velferd på øvelse?
– Alltid kjenne de som har tilgang til telt eller annen varm komfort (for eksempel MB). Skaff deg alltid kontakter som kan hjelpe deg med å få en kopp varm kakao.
– Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?
– Min erfaring er først og fremst i Nato-grupper. Kulturkrasjene der er ofte at noen (europeere og kanadiere) er med for å få resultater, mens andre (amerikanere) anser sin deltakelse som turistopplevelse. Det gjør at amerikanerne er mye morsommere å henge med i alle fall.
– Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?
– Jeg ville foretrukket en småspist person, og årsaken sier vel seg selv… Men det er vel ikke greit å dele en pose FR nå i disse tider?
– Smartklokke – yay or nay? (utdyp)
– Nay, tror jeg bare hadde blitt stressa av det. Er avhengig nok av mobilen min. Og hvor smart kan ei klokke egentlig bli for at jeg skal ha behov for en?
– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?
Tips?
Er det noen du syns vi bør spørre om morgendrillen? Send oss et tips på tips@fofo.no
– For en som forsker på påvirkning i sosiale medier, mener jeg at vi har store utfordringer med hensyn til sikkerhet i jobbene våre. Bare det å huske å slå av wifi og bluetooth på mobilen når man kommer på jobb kan være vanskelig (her snakker jeg av egen erfaring).
– Vi i Forsvarssektoren må tenke mer i et totalforsvarsperspektiv og ha et tverrsektorielt og tverrfaglig fokus når det gjelder hva sikkerhet er og hvordan vi skal forholde oss til det. Vi må tenke nytt og bredere når vi skal bygge en robusthet mot uønsket påvirkning, vi ser jo fra USA at kommunikasjon i sosiale medier kan ha fysiske konsekvenser. Så her har vi en jobb å gjøre. Samtidig så håper jeg at forsvarstoppene har med seg at personell er den viktigste ressursen. Alltid. Hilsen antropologen…