Nyheter
Fatah-leder til Forsvarets forum: Tror det går mot en tredje intifada
NABLUS (Forsvarets forum): – Nå tror jeg det er for sent å snakke til militante ungdommer, sier Fatah-leder Tayseer Nasrallah.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Dr. Tayseer Nasrallah nøler litt. Så kommer han med en brannfakkel.
– Jeg er lei for å måtte si det, men den palestinske ledelsen, president Abu Mazen, og vi som sitter i Fatah-ledelsen er ikke i stand til å stoppe ungdommen. De føler vi har sviktet dem. Og når tar de til motmæle med sinne og aggresjon, sier Fatah-lederen Tayseer Nasrallah.
Den palestinske ledelsen har alltid holdt fram den israelske okkupasjonen av Vestbredden som årsaken til all elendighet og mangel på en fredelig løsning. Nå innser Nasrallah at mye kan være for sent, og at unge palestinere nå har fått nok av sine egne ledere.
– De har fått nok, og har mistet tålmodigheten med Israel og med oss, sier han.
Og han har flere dårlige nyheter.
– Det går mot et nytt palestinske opprør mot okkupasjonsmakten, en ny intifada, sier Fatah-lederen, som også sitter i PNC, Palestinian National Council, palestinernes høyeste politiske organ.
En slagen mann
Det er ikke vanskelig å se at Nasrallah sliter med å si dette. Han leder Jaffa-senteret i den politisk betente Balata-flyktningleir i Nablus, en av de største byene på Vestbredden. Nasrallah har viet livet sitt til kampen for en palestinsk stat og et verdig og trygt liv for folket han representerer.
Det virker å være en slagen mann som tar imot Forsvarets forum. Kontoret ligger inn i Balata. Utenfor bærer bygningene preg av det miserable livet tusener av palestinere lever.
På veggen bak Nasrallah henger et bilde av en ung utgave av ham sammen med Yassir Arafat, PLO-lederen og presidenten som var et ikon, og et symbol på den palestinske frigjøringskampen. Arafat ble sammen med den israelske statsministeren Yitzhak Rabin og utenriksminister Shimon Peres, tildelt Nobels fredspris i Oslo i 1993.
Les også: Israel får et av verdens mest avanserte spionfly
Oslo-avtalen, hvor norske akademikere og politiker bidro sterkt, tente et håp om endelig fredsløsning mellom Israel og den palestinske naboen.
– Slik gikk det ikke , krigene har fortsatt, okkupasjonen av Vestbredden ligger like fast som den har gjort etter 1967. Vi har levd med håpet om en egen palestinsk stat. Den kom aldri, selv om Norge nok har gjort det de har kunnet, men vi burde alle ha forstått at Israel har skapt en situasjon som aldri forandrer seg, sier Naserallah.
– Ingenting å tape
Han har ingen problemer med å forstå at unge palestinere har fått nok, og at de ikke har det håpet den eldre generasjonen av palestinske ledere fremdeles klamrer seg til.
– Nå tror jeg det er for sent å snakke til militante ungdommer. De ser hver dag hvordan jødiske nybyggere tar seg til rette på Vestbredden, nye bosetninger etableres på palestinsk eiendom og israelske soldater beskytter og støtter dem. Palestinske ungdommer har ingenting å tape, fremtiden deres er tapt for lenge siden. Det er slik de føler det. Derfor er situasjonen nå eksplosiv. Vi i Fatah-ledelsen og de palestinske selvstyremyndighetene kan ikke kontrollere dem. Vi vet alle hva som kommer til å skje da. Volden lar seg neppe stoppe, er den krystallklare, men tragiske analysen Fatah-lederen gir Forsvarets forum.
Høytid
Diplomater, observatører og palestinske journalister bekrefter Fatah-lederens syn. Mange av dem maler et detaljrikt bilde av situasjonen på Vestbredden i dag. I tillegg blir det hevdet at ungdommene ikke frykter de palestinske sikkerhetsstyrkene.
– De har selv tilgang til våpen, det er de som gjør situasjonen langt farligere nå, sier en palestinske journalist tilknyttet Arab News, til Forsvarets forum.
25. september innledes en jødisk høytid hvor hundrevis av jødiske israelere ønsker å besøke Josephs grav. Den ligger like ved Balata-leiren.
– Her er det ventet store opptøyer når busslaster med jødiske religiøse kommer for å be, blant dem er også israelske bosettere. Sannsynligheten for at palestinske ungdommer vil angripe dem er stor, sier Mohammed Najib, korrespondent for CNN i Ramallah.
Ifølge en passus i Oslo-avtalen er jødiske pilegrimer innvilget tilgang til gravstedet, som regnes som et hellig sted for både muslimer, kristne og jøder.