Nyheter
Forsvarssjefen foreslår en økning fra fire til seks ubåter
Norge har bestilt fire ubåter fra Tyskland, men forsvarssjef Eirik Kristoffersen mener dette ikke er nok.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forsvarssjefen anbefaler å øke antallet ubåter fra fire til seks, «gitt økonomisk handlingsrom».
Norges nye ubåter er basert på designet til den tyske 212A-ubåten, med arbeidsbetegnelsen 212 CD.
Norge har bestilt fire ubåter som skal bygges av det tyske selskapet Thyssenkrupp Marine Systems. 212A er i dag operativ i den tyske og italienske marinen.
«Et økt antall ubåter vil doble den operative tilgjengeligheten. Undervannsbåter er vanskelige å oppdage i neddykket tilstand, og på kort og midlere sikt er det heller ikke identifisert teknologi som vil utfordre dette,» skriver forsvarssjefen i sitt 68 sider lange fagmilitære råd, som ble publisert i dag.
Styrkingen vil øke Forsvarets evne til å nekte en motstander operasjonsfrihet og øke evnen til å bekjempe en motstanders maritime styrker, står det videre i rapporten som har tittelen «Trygghet i usikre tider.»
Sjøkrigsekspert: – Fem er absolutt minimum
Det står også at leveransetidspunkt for nye ubåter vil tvinge frem en større investering for å levetidsforlenge Ula-klasse ubåtene.
I februar i år sa orlogskaptein Tor Ivar Strømmen, forsker på sjømaktsteori ved Sjørkrigsskolen, at fire ubåter ikke er tilstrekkelig.
– Fem er et absolutt minimumstall. Jeg mener at seks til åtte er et mer fornuftig tall, sa Strømmen til Forsvarets forum.
«Bare med seks ubåter vil vi kunne ha to stridsklare båter permanent tilgjengelig i operasjonsområdet», skrev tidligere ubåtkaptein Jacob Børresen i bladet Norges Forsvar i 2017.
Forsvarsmateriell (FMA) har tidligere opplyst til Forsvarets forum at Norge har en opsjon på inntil fire båter ut over dagens bestilling, og at en eventuell forespørsel for dette må sendes senest høsten 2024.
Sjef for Sjøforsvaret: – Det må tas beslutninger
Kontreadmiral og sjef for Sjøforsvaret, Rune Andersen, støtter anbefalingen i fagmilitært råd om å utvide bestillingen fra fire til seks ubåter.
–Fire ubåter er det minste antallet ubåter vi kan ha for å få en fornuftig operativ leveranse. Ved å øke antallet får vi en helt annen kontinuitet i tilstedeværelsen med denne viktige kapasiteten, sier Andersen til Forsvarets forum.
Fregattene i Fridtjof Nansen-klassen ble tatt i bruk i perioden 2006-2011. Alle fregattene er bygget i Spania.
– Fases ut i 2035
Det fagmilitære rådet som ble levert i dag anbefaler anskaffelse av minimum fire, men helst seks nye, fregatter. Det står også at fregattene i Fridtjof Nansen-klassen bør ha såkalt skipsteknisk tilgjengelighet frem til 2035.
–Hvis Forsvaret skal ha klare nye fregatter innen Fridtjof Nansen-klassen fases ut, når må de nye fregattene bestilles?
–Det er nødvendig å ta noen beslutninger i den planprosessen for å starte de aktivitetene som skal til for å komme i mål. Det må tas beslutninger for å sørge for at man ikke havner på etterskudd, sier Rune Andersen.
Han støtter også anbefalingen om å fase ut Fridtjof Nansen i 2035.
– Det som ligger til grunn her en ny måte å tenke rundt anskaffelse av avanserte kapasiteter.
– Vi ønsker en mye tettere integrasjon med nære allierte om anskaffelse av de mest avanserte fartøyene, slik at vi ikke står alene om prosjektering, bygging, drift og oppgraderinger, sier Andersen.