Nyheter:

Tirsdag 27. mai landet tre nye F-35 kampfly i Norge. Her flyr F-35 formasjon over Akershus festning under 75-årsmarkeringen for frigjøringen 8. mai.
Tirsdag 27. mai landet tre nye F-35 kampfly i Norge. Her flyr F-35 formasjon over Akershus festning under 75-årsmarkeringen for frigjøringen 8. mai.

Tre nye F-35 kampfly landet i Norge

Tirsdag kveld landet tre nye F-35 kampfly i Norge. Dermed har Norge 18 nye F-35 kampfly.

Publisert Sist oppdatert

Flyene tok av fra Texas på tirsdag formiddag (norsk tid), og landet sent på kvelden, melder Forsvaret på sine nettsider. Luftforsvaret har så langt mottatt 18 fly til Norge. I tillegg er sju fly stasjonert i USA til utdanningsformål.

– Selv om verden står i en veldig krevende situasjon med korona, så klarer amerikanerne å levere flyene som planlagt. Det er svært imponerende, og for oss er det viktig å motta utstyret til rett tid slik at vi når våre operative mål, sier sjefen for 132 luftving, oberst Øivind Gunnerud.

Norge har bestilt 52 kampfly av typen F-35. De kan utføre langt flere oppdrag uten støtte fra andre fly eller bakkestasjoner enn det F-16 kan.

Flyene vil være fullt operative fra 2025, opplyser Forsvarsdepartementet.

Dyrere og mer på bakken

Det har tidligere blitt kjent at den amerikanske riksrevisjonen har varslet at kampflyene står langt mer på bakken enn det som er planen. Det er også vist til at utkastelsen av Tyrkia kan føre til sviktende leveranse av reservedeler. Overfor Forsvarets forum sier Luftforsvaret at de er kjent med problematikken. Likevel skal det ikke ha fått noen konsekvenser så langt.

– Luftforsvaret håndterer eventuelle utfordringer sammen med partnerlandene. Det har imidlertid ikke fått noen konsekvenser for våre fly så langt. Vi er i en fase der vi tester ut våpensystemet, og sluttproduktet er i henhold til det vi forventet skrev talsperson i Luftforsvaret Stian Roen til Forsvarets forum.

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Powered by Labrador CMS