Nyheter

ET NORSK F-35: Dersom et ukjent fly nærmer seg norsk luftrom rykker Forsvaret ut med to F-35. Kampflyene finner de ukjente flyene, og identifiserer og dokumenterer dem. Beredskapsoppdraget kalles Quick Reaction Alert (QRA). Bildet er tatt på Island.

Luftforsvaret: F-35-forsinkelsen får ingen vesentlig innvirkning på beredskapen

Tre nye F-35 skulle vært levert fra USA til Norge i desember.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Leveransen av tre F-35A kampfly til Norge er blitt forsinket. Flyprodusenten Lockheed Martin har ifølge TV 2 stoppet testflyvninger etter at en F-35B i midten av desember krasjet i en rullebane i Fort Worth, Texas.

Da ulykken skjedde hadde ett av de tre norske flyene allerede fullført testingen, og for de to andre gjenstod bare en siste flygning og avsluttende godkjenninger, opplyser Forsvaret til TV2.

– Vi håpet i det lengste at testingen kunne komme i gang igjen nå i januar, og at alle flyene ville bli klare til dagen vi hadde planlagt å hente de hjem. Vi har imidlertid nå fått bekreftet at dette ikke lar seg gjøre. Vi må derfor utsette hjemtransporten av disse inntil videre, forteller spesialrådgiver i Forsvarsmateriell, Endre Lunde, til TV2.

Luftforsvaret fullførte ifjor utfasingen av F-16 og bygger nå opp den operative evnen med F-35. Så langt har Norge tatt i mot 37 F-35.

– I løpet av 2024 skal vi etter planen ha fått alle 52 bestilte fly. Forsinkelsen på de tre flyene som vi skulle fått i desember får ingen vesentlig innvirkning på beredskapen eller operasjonene våre, sier kommunikasjonssjef i Luftforsvaret Eivind Byre til Forsvarets forum.

– Vi løser de oppdragene vi har med de flyene vi har og det personellet vi har. I tillegg til daglig trening og øving har Norge ansvar for Natos QRA beredskap, samt for tiden også Iceland Air Policing (IAP), sier Byre.

QRA står for Quick Reaction Alert, og betyr hurtig reaksjonsvarsel.

Forsvarets forum har tidligere omtalt at F-35-varianten som krasjet i Texas kan lande vertikalt, i motsetning til F-35-varianten som Norge har kjøpt.

Powered by Labrador CMS