Nyheter

KAMPFLY: F-35 på Ørland flystasjon.

Norge vil kjøpe presisjonsstyrt ammunisjon til F-35

Norge har sendt et varsel om intensjon om å kjøpe de såkalte smartbombene «StormBreaker» fra USA til kampflyene, melder produsenten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Seniorrådgiver Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet bekrefter at Norge vil kjøpe «StormBreaker» til F-35-flyene fra det amerikanske luftforsvaret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– En anskaffelse av «StormBreaker» vil være viktig for å oppnå full operativ evne med F-35 i 2025, skriver Gjemble i en e-post til Forsvarets forum.

På engelsk omtales disse som smartbomber, mens de på norsk refereres til som presisjonsstyrt ammunisjon.

Spesialrådgiver Endre Lunde ved Forsvarsmateriell forklarer at de nå er inne i den siste fasen av kampflyanskaffelsen. Den største delen som gjenstår nå er anskaffelse av de nye våpnene som skal kjøpes spesifikt for F-35. GBU-53/B «StormBreaker» er et av disse.

Våpenet ble tidligere kalt Small Diameter Bomb II, eller bare SDB II.

– Dette er en liten glidebombe med et stridshode på bare 48 kg og en totalvekt på under 100 kg, men som takket være kombinasjonen av små vinger som slår seg ut og svært avanserte styresystemer kan den treffe både stasjonære og bevegelige mål på store avstander, skriver Lunde.

– At våpenet er relativt lite betyr også at F-35 kan bære fire av de på samme plassen som ett missil av typen JSM eller lignende. Et aktuelt bruksområde for de nye våpnene vil være støtte til bakkestyrker, hvor flere mindre våpen med høy presisjon i mange tilfeller vil være mye mer effektivt enn noen få større.

– Viktig

I en pressemelding fra produsenten Raytheon Missiles & Defense 18. juli, står det at den norske regjeringen har varslet sin intensjon om å anskaffe smartvåpenet «StormBreaker». Forberedelser skal være i gang for å integrere det nettverksbaserte våpenet i det norske Luftforsvaret.

– Vi ser på StormBreaker som en viktig komponent i å oppnå full operativ evne i F-35-flåten vår, sier brigader Sigurd Fongen i Kampflyprogrammet i Forsvarsstaben, ifølge pressemeldingen.

Et slikt varsel om intensjon om å kjøpe våpnene er et skritt i anskaffelsesprosessen. Deretter skal anskaffelsen vurderes av amerikanske myndigheter, før det kan inngås en kontrakt.

I våpenrom

Paul Ferraro, som er president for luftmaktavdelingen i Raytheon sa i et nylig intervju med C4ISRNET at selskapet ikke vet hvor mange «StormBreakere» Norge kommer til å kjøpe, skriver Defense News.

Avisen skriver at «StormBreaker» er designet for å være plassbesparende i F-35-flyene. Noen våpen bæres på utsiden av flyet under vingene, mens disse skal kunne plasseres inne i flyet. F-35 kan bære fire «StormBreakere» i hvert våpenrom.

Raytheon er i ferd med å integrere våpenet på alle de tre variantene av F-35. Ferraro sier at de venter å ferdigstille arbeidet med A- og B-modellene tidlig i 2023, og C-modellen senere på året. Norge har modell A.

Les også: Prisen på F-35 kan ta av

Stasjonære og bevegelige mål

Produsenten skriver at våpenet brukes mot bevegelige mål i krevende værsituasjoner. Det kan brukes under forhold der det er mørkt, dårlig vær, røyk eller støv. Missilet kan fly lengre enn 45 engelske miles, eller omtrent 72 kilometer, ifølge produsenten.

– Våpenet gir betydelig evne mot stasjonære og bevegelige mål og bedrer ytterligere Luftforsvarets evne til å opprettholde nasjonal og regional sikkerhet sammen med våre allierte, sier Fongen videre.

Les også: Her er de første bildene tatt fra Norges F-35

– Norge har bestilt til sammen 52 kampfly med nødvendig tilleggsutstyr. Leveransene med 6 fly årlig går etter planen. 34 F-35 kampfly er hittil levert. 24 er lokalisert på Ørlandet og 10 er nå lokalisert ved Luke Air Force Base i Arizona USA. F-35 er nå en betydelig operativ kapasitet. Det planlegges med at F-35 skal kunne løse alle de oppdrag og roller den var tiltenkt fra 2025, skriver Gjemble i Forsvarsdepartementet.

Powered by Labrador CMS