Nyheter:

Prisen på F-35 skyter fart med dollarkursen. FOTO: TORBJØRN KJOSVOLD

Prisen på F-35 kan ta av

Den rekordhøye dollaren kan gjøre kampflyanskaffelsen mange milliarder kroner dyrere de neste fire årene. Bare i år kan prisøkningen komme på mellom en 0,5 og 1 milliard kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har dollarkursen skutt i været ettersom både oljeprisen har falt som en stein og investorene i aksjemarkedet nærmest har flyktet fra norsk økonomi. Det har ført til blodrøde tall på børsen og den utfordrende korona-pandemien legger ytterligere press på utviklingen av dollarkursen.

Prisøkningen på F-35-flyene kan få uante konsekvenser for fremtidige forsvarsinvesteringer, mener tidligere økonomisjef i Forsvaret Espen Amundsen.

Vi var med da piloten «Spray» tok utsjekk på F-35.

Dyrere varer fra USA

Fredag ble dollaren notert til 10,87 kroner, mens den torsdag var nærmere 12 kroner. Ikke bare blir det dyrt å bo og leve som nordmann i USA eller å tjenestegjøre der for Forsvaret, det blir også dyrt å kjøpe varer og tjenester fra USA for Norge. 

Og på det siste er Forsvaret tungt inne.

Norge er midt i anskaffelsen av kampflyene F-35. Det første kom i 2017, og de siste skal leveres om fire år.

Hvert år frem mot 2024, skal Forsvaret få levert seks fly, helt til man har nådd Regjeringens mål om 52 kampfly. I år er det planlagt tre fly om våren og tre fly til høsten.


To kroner opp gir 960 millioner i ekstra kostnad

I år er den forventede prisen 80 millioner dollar per fly, som for øvrig er en nedgang fra 114 millioner dollar per fly fra den første produksjonen i 2017. Årsaken til prisnedgangen i dollar er at det produseres flere fly per bestilling til landene som er med i F-35-prosjektet.

Har du tips eller innspill til denne saken? Kontakt oss på tips@fofo.no

Problemet nå er at dollarkursens beveger seg over skyene av norsk økonomi. Seks fly skal leveres til til en beregnet pris på 80 millioner dollar pr fly, som med kurs på 10 kroner per dollar utgjør 800 millioner kroner for hvert fly, eller 4,8 milliarder kroner for seks fly.  I statsbudsjettet er prisen for de seks flyene oppgitt til 4,3 milliarder kroner.

For bare uker siden var valutakursen rett under 10 kroner. De siste dagene økte den kraftig - til nærmere 12 kroner pr dollar, som tilsvarer en økning per fly på rundt 160 millioner kroner - eller totalt 960 millioner kroner ekstra for seks fly. Om kursen er en krone lavere er likevel økningen på nærmere en halv milliard kroner. 

– Det vil uten tvil gjøre det utfordrende for Forsvaret å dekke inn den økte utgiften. Det sier tidligere økonomisjef i Forsvaret Espen Amundsen til Forsvarets forum.

Bruker 10 000 timer på å beregne prisen på flyene - hvert år!

 

 Det vil uten tvil gjøre det utfordrende for Forsvaret å dekke inn den økte utgiften


– Kan bli en utfordring for Forsvaret

Amundsen sier at det i starten av prosjektet var diskusjoner om at dollarkursen kunne bli lavere enn forventet. 

– Men staten spekulerer ikke i valutakurser eller forsikringer. Staten beregner en bevegelse begge veier i valutakursen, men nå kan det være at dollarkursen har komme utenfor den usikkerhetsrammen som man satte da anskaffelsen ble vedtatt. Det vil bli utfordrende.

– Hvordan da?

– Forsvaret må trolig ta regningen selv, og da vil andre anskaffelser om nødvendig bli utsatt eller avlyst. Det kan være investeringer som eksempelvis stridsvogner, ny fregatt, helikoptre og luftvern. Også et stort prosjekt som et luftvarslingsradarsystem til flere milliarder kroner kan bli rammet av økningen i dollarkursen, mener Amundsen.

Amundsen er spent på om man klarer å ta høyde for dette i den kommende langtidsplanen for Forsvaret.

– Økt dollarkurs vil gjøre handlingsrommet mindre, så da spørs det hva man har råd til når regnskapene skal gjøres opp, sier Amundsen.


Forsvaret må trolig ta regningen selv, og da vil andre anskaffelser om nødvendig bli utsatt eller avlyst

Seniorrådgiver Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet forteller at de tar valutaproblematikk alvorlig.

– Vi betaler det meste av vårt materiell i fremmed valuta. Dette er en problemstilling vi tar på alvor og har kontinuerlig dialog med Finansdepartementet om, skriver Gjemble i en e-post til Forsvarets forum.


96,6 millioner dollar i 2018

Teknisk ukeblad skrev i januar 2019 om prisene på F-35-flyene.

De seks flyene som Norge mottok i 2018, kostet 96,6 millioner dollar, og ble ifølge Forsvarsdepartementet realisert om lag halvannen million dollar lavere enn planlagt.

Ifølge Lockheed Martin er prisen for en F-35A nå 89,2 millioner dollar (serie 11), altså i underkant av 800 millioner kroner, og de skal være i rute til å bringe denne summen ned til 80 millioner dollar i 2020 for produksjonsserie 14, skrev tu.no.

Kurs fra 5,44 til 8,98 pr. dollar

På regjeringens nettsider heter følgende om dollarkursen: 

«Da kampflyanskaffelsen ble vedtatt, var det tatt hensyn til at vekslingskursen mot amerikanske dollar i investeringsperioden ville variere. Det ble lagt til grunn en markedsforventning om en gjennomsnittlig vekslingskurs på 6,47 kroner for perioden. Dersom denne vekslingskursen legges til grunn også i dag, viser usikkerhetsanalysen en redusert kostnad for anskaffelsen av F-35 som følge av gjennomførte forhandlinger og kostnadsreduserende tiltak i programmet. Siden kampflyanskaffelsen ble godkjent i 2012 har faktisk vekslingskurs mot amerikanske dollar variert mellom 5,44 og 8,98 kroner. For de utbetalinger som allerede er gjennomført, er det i usikkerhetsanalysen lagt til grunn faktisk valutakurs på utbetalingstidspunktet. I årets usikkerhetsanalyse er det beregnet en vektet gjennomsnittlig vekslingskurs mot amerikanske dollar på 7,87 kroner for den resterende del av anskaffelsen.»

 

Med den uroen vi har i markedene nå og med mange lands valutalån i amerikanske dollar vil dollaren holde seg sterk


Økonom tror på høy dollarkurs

Makroøkonomi Elisabeth Holvik i Sparebank 1 tror dollarkursen vil holde seg sterk fremover av flere årsaker og at vi bare så vidt har sett begynnelsen på den økonomiske uroen.

– Med den uroen vi har i markedene nå og med mange lands valutalån i amerikanske dollar vil dollaren holde seg sterk, sier hun til Forsvarets forum. 

– Det vil selvsagt påvirke de varer og tjenester som også Forsvaret kjøper i dollar, sier Holvik. Hun mener både norsk økonomi generelt og verdensøkonomien som har lån i amerikanske dollar, er påvirket av dollarkursen.

Holvik sier mange økonomer har advart mot den gryende krisen, med lav kronekurs, lav oljepris og som påvirkes av økonomien som rammes av pandemien.

– Det har vært mange som har advart mot utviklingen lenge, at vi kjøper billig i lavkostland og nesten ikke har produksjon selv. Når vi innimellom har hatt små kriser, har beredskapsplanene blitt trukket frem og blitt brushet opp. Så er de lagt til side igjen og man har tenkt - «vi klarer oss fint», sier Holvik. 

– Nå er Norge nødt til å løfte opp sitt beredskapsnivå og starte opp produksjon av varer og tjenester i eget land om vi skal få økonomien og krona styrket igjen, mener hun.

Visste du at vi sender ut brif hver morgen med de viktigste forsvarsnyhetene? Meld deg på her.

Norske F-35 i lufta over Luke Air Force Base i Phoenix. Foto: Christian Nørstebø
Norske F-35 på Luke Air Force Base i Phoenix. Foto: Christian Nørstebø
F-35 blir regnet som verdens mest avanserte kampfly. Foto: DMOD
Tidligere økonomisjef i Forsvaret, Espen Amundsen, mener Forsvaret kan få store utfordringer på investeringssiden når dollarkursen nå er høy. Her med tidligere forsvarssjef Harald Sunde.
Powered by Labrador CMS