Nyheter

PÅ BAKKEN: Det amerikanske luftforsvaret setter sine F-35 på bakken, Norges fly er fortsatt på vingene. Bildet er tatt i Phoenix, Arizona, i 2018, noen måneder før de første landet i Norge.
PÅ BAKKEN: Det amerikanske luftforsvaret setter sine F-35 på bakken, Norges fly er fortsatt på vingene. Bildet er tatt i Phoenix, Arizona, i 2018, noen måneder før de første landet i Norge.

Norges F-35-fly fortsatt på vingene selv om USAs luftforsvar setter sine på bakken

USAs luftforsvar setter sine F-35-fly på bakken. Norges luftforsvar følger situasjonen fortløpende, men lar F-35-flyene fly som normalt.

Publisert

Det er mulige problemer med utskytingssetene som gjør at USAs luftforsvar setter sine fly på bakken, bekrefter USAs luftforsvarskommando til NTB.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi er kjent med problemstillingen og beslutningen om at amerikanske F-35-fly er satt på bakken. Våre F-35 flyr som normalt. Vi følger likevel situasjonen fortløpende og vil gjøre eventuelle justeringer dersom det endrer seg, sier kommunikasjonssjef Stine Gaasland i Luftforsvaret til NTB.

Vil inspisere alle fly

USAs luftforsvar opplyser at de 19. juli besluttet å inspisere alle utskytningssetene innen 90 dager.

– For å være på den sikre siden ble alle våre fly satt på bakken i dag for å få fortgang i inspeksjonsprosessen. Basert på data fra inspeksjonene, vil vi ta en avgjørelse om vi skal gjenoppta operasjonene, sier Alexi Worley, pressetalsperson i USAs luftforsvarskommando, til NTB.

Den amerikanske marinen forserer inspeksjonsprogrammet for sine F-35-fly og for flyene som brukes av marinekorpset USMC, som er en separat våpengren.

– I stedet for å fordele dette over de 90 dagene som er til rådighet, har marineledelsen besluttet å gå gjennom hvert enkelt fly fortløpende før neste oppdrag. Disse inspeksjonene har høy prioritet, skriver presseoffiser Matthew Olay i felleskontoret for F-35-programmet i en epost til NTB.

F-16 ble pensjonert i januar

Norge vil på sikt få inntil 52 F-35-fly. Prosessen fram til å velge F-16-flyenes erstatter var omstridt. Det sto til slutt mellom de amerikanske F-35-flyene og svenske JAS Gripen-fly, og den rødgrønne regjeringen valgte i 2008 å kjøpe de amerikanske flyene.

De første F-35-flyene kom til Norge i november 2017. Høsten 2019 startet flyene gradvis å ta over oppgavene til F-16-flyene. F-35-flåten skal etter planen være fullt operativ fra 2025.

F-16-flyene til Forsvaret er tatt ut av drift. Siste flyging ble gjennomført i januar i år. Da tok F-35-flyene over beredskapen for det norske luftrommet.

– Det har vært en vellykket innføring av det nye kampflyet så langt, takket være mange dedikerte og dyktige mennesker i Luftforsvaret og blant våre samarbeidspartnere, sa sjef Luftforsvaret, generalmajor Rolf Folland, da.

Powered by Labrador CMS