Nyheter
Nederland: Anker stans i eksport av
F-35-deler til Israel
I desember gikk en rekke menneskerettighetsorganisasjoner til søksmål mot den nederlandske staten. Mandag konkluderte domstolen med at de eksporterte flydelene blir brukt i alvorlige brudd på folkeretten i Gaza.
– Det er utvilsomt stor risiko for at de eksporterte F-35-delene blir brukt i alvorlige brudd på folkeretten, konkluderte domstolen tidligere mandag.
Videre heter det at «angrepene i Gaza har forårsaket et uforholdsmessig stort antall sivile tap, inkludert tusenvis av barn».
Domstolen ga den nederlandske staten sju dager på seg til å etterkomme ordren og stanse eksporten av delene, men regjeringen opplyser nå at de vil anke.
Regjeringen mener F-35-flyene er avgjørende for at Israel skal kunne beskytte seg mot «trusler i regionen, for eksempel fra Iran, Jemen, Syria og Libanon».
SV: Norge har et ansvar
SV mener det er en risiko for at også norskproduserte våpen kan være involvert i angrep på Gazastripen. De mener derfor Norge må ta den nederlandske avgjørelsen til seg.
– Når en domstol i Nederland er så krystallklar, så kan det ikke være tvil om at Norge har et ansvar for å stoppe norsk krigsmateriell fra å ende opp i Israel, sier partiets justispolitiske talsperson Andreas Sjalg Unneland til NTB.
Unneland mener det er en risiko for at også norske F-35-deler brukes i «alvorlige brudd på folkeretten, og i verste fall folkemord».
Norge selger ikke våpen direkte til Israel, men flere norske medier har tidligere skrevet at norske komponenter trolig finnes i våpen brukt av Israel. Årsaken er at Norge eksporterer våpen og våpenkomponenter til USA, som kan eksportere disse videre til Israel.
Opphevet tidligere kjennelse
En rekke menneskerettsorganisasjoner gikk i desember til søksmål mot den nederlandske staten fordi de mente levering av deler til kampflyet bidrar til brudd på folkeretten.
En domstol konkluderte samme måned med at deleleveransene er en politisk beslutning rettsvesenet ikke skal blande seg inn i, men en ankedomstol har nå omgjort denne avgjørelsen.
– Nederland må forby eksport av militære varer hvis det er en klar risiko for at det fører til alvorlige brudd på folkeretten, heter det i domstolens begrunnelse.
De USA-eide F-35-delene oppbevares på et lager i Nederland og sendes deretter til flere land, inkludert Israel, via eksisterende eksportavtaler.
Regjeringsadvokater argumenterte med at dersom nederlenderne ikke leverte delene fra lageret i Nederland, kunne Israel likevel enkelt skaffe dem andre steder.
– Denne positive beslutningen fra dommeren er svært gode nyheter, spesielt for de sivile i Gaza, sier direktør Michiel Servaes i Oxfam Novib, en av saksøkerne.