Nyheter

Mobilt verksted for F-35.
FLYTTBART: Luftforsvaret har fått et verksted de kan ta med seg hvor enn de har sine F-35-kampfly.

F-35 har fått mobile verksted

Luftforsvaret har fått et verksted de kan ta med når F-35-kampflyene er på midlertidige baser.

Publisert

Kortversjon:

  • Luftforsvaret har nå fått flyttbare verksteder som inneholder ventilasjonssystem, varmepumpe, avfukter, luftavsug, trykkluft, vann og arbeidsstasjoner, og kan tørke og pakke seks F-35-bremseskjermer samtidig.
  • Modulene kan transporteres med C-130 Hercules, bil og båt.
  • Forsvarsbygg og Fosen Tools har utviklet disse mobile og bærekraftige verkstedene gjennom et innovasjonspartnerskap, med mål om å styrke Luftforsvarets beredskap og operasjonelle kapasiteter.
  • Verkstedene har allerede blitt testet i noen måneder. De reduserer deployeringstiden, samt behovet for planlegging ved operasjoner fra midlertidige baser.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Forsvarsbygg og Fosen Tools markerte denne uken overleveringen av innovative verkstedmoduler for deployeringen av Luftforsvarets F-35 kampfly.

De mobile verkstedene inneholder ventilasjonssystem, varmepumpe, avfukter, luftavsug, trykkluft, vann og arbeidsstasjoner.

I tillegg er det mulig å tørke og pakke inntil seks F-35-bremseskjermer samtidig og utføre behandling av overflaten, skriver Forsvarsbygg i en pressemelding.

Kan fraktes med Hercules

Stig Nilsen, avdelingsdirektør i Forsvarsbygg, sier i pressemeldingen at løsningene som er utviklet er unike og kan få stor betydning når det gjelder beredskap, alliert mottak og øvelser.

– Vi er meget stolte og glade for at vi nå kan overlevere innovative løsninger som har så direkte og konkret betydning for den operative virksomheten til Luftforsvaret, sier han i pressemeldingen.

Mobilt verksted for F-35.
MODELL: Verkstedet består av flere moduler som henger sammen.

Verkstedene kan fraktes med både transportflyet C-130 Hercules, bil og båt.

Luftforsvaret har ifølge pressemeldingen manglet gode nok løsninger for å raskt kunne ta med seg alt av utstyr som gjør det mulig å bo, jobbe og utføre oppdrag ved midlertidige baser.

De skal ha hatt behov for å ta med seg komplette verksteder for lakkering, hjulbytte og redningsutstyr til militære baser.

Allerede testet

Fungerende sjef for 132 luftving Tom Christiansen sier i pressemeldingen at de kan få redusert deployeringstiden og redusert behovet for planlegging om de må operere fra andre steder enn sine hjemmebaser.

– Vi har testet modulene i noen måneder nå. Dette komplimenterer våre muligheter for vedlikehold av kampflyene våre når vi deployerer til fremmede baser. Både for øvelser og med tanke på spredningskonseptet vårt, og ikke minst ved en eventuell krise, sier han i pressemeldingen.

På innsiden av et mobilt verksted for F-35.
VERKTØY: Slik ser en del av det mobile verkstedet ut på innsiden.

Forsvarsbygg inngikk et innovasjonspartnerskap med Fosen Tools i fjor høst for å utvikle fleksible, mobile og bærekraftige bygg til deployering av F-35.

Eier og forretningsutvikler i Fosen Tools Arne Frode Pettersen sier i pressemeldingen at det er strategisk viktig for dem å bidra til utviklingen av fleksible, mobile og bærekraftige bygg for deployering av Luftforsvarets F-35 kampfly.

– Partnerskapet har gitt oss en unik mulighet til å utvikle innovative løsninger som ikke bare vil styrke Luftforsvarets operasjoner, men også kunne være til nytte for andre segmenter i samfunnet, sier han i pressemeldingen.

Forsvarsbygg skriver at prosjektet er blitt gjennomført i henhold til både spesifikasjon, budsjett og tidsplan.

Powered by Labrador CMS