Nyheter

F-16: USA og Polen er angivelig i forhandlinger om en avtale der Polen sender fly fra Sovjet-tiden til Ukraina i bytte mot amerikanske jagerfly av typen F-16. Her er to F-16 fotografert over Litauens hovedstad Vilnius i forbindelse med markering av landets uavhengighetsdag i februar.

WSJ: USA og Polen i samtaler om å levere fly til Ukraina

USA og Polen er angivelig i forhandlinger om en avtale der Polen sender fly fra Sovjet-tiden til Ukraina i bytte mot amerikanske jagerfly av typen F-16.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er Wall Street Journal som får opplyst dette av amerikanske tjenestepersoner. En slik avtale vil måtte få grønt lys fra både Det hvite hus og Kongressen, skriver avisa.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De angivelige forhandlingene kommer etter at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lørdag hadde et videomøte med Senatet, der han ba om russiskproduserte fly til bruk i kampen mot den russiske invasjonshæren.

Østeuropeiske Nato-land har en rekke russiskproduserte fly tilgjengelig, typer som det ukrainske militæret er kjent med. De stammer fra Sovjet-tiden, men har i mange tilfeller vært i bruk fram til våre dager.

Les også: Sandras barn får både brif hver morgen og kontrollspørsmål om skolesekk-innholdet

På spørsmål om hva Ukraina trenger aller mest, skal Zelenskyj ifølge avisas kilder ha svart jagerfly, før han tok opp en flyforbudssone over Ukraina for å skjerme landet fra russiske flyangrep, noe USA og Nato har utelukket.

Gjennom en oversetter skal Zelenskyj angivelig ha sagt «om dere ikke kan gjøre det, så gi meg i det minste fly», skriver avisa.

En amerikansk tjenesteperson sier til avisa at andre allierte jobber med å forsyne Ukraina med russiskproduserte fly, og at USA vil erstatte dem med amerikanske fly.

– Vi står ikke i veien, siteres tjenestepersonen på.

Les også: Thurid Jakobsen (83) slutter i Forsvaret etter 50 år

Rettelse: Tidligere skrev vi i tittelen at Ukraina skulle motta F-16. Dette stemmer ikke. Det er forhandlinger mellom Polen og USA hvor Polen sender gamle sovjetiske-fly til Ukraina i bytte mot F-16 fra USA.

Rettet: kl. 13:32, 06.04.22

Powered by Labrador CMS