Nyheter

F-16: Det rumenske forsvarsdepartementet bekrefter overfor Forsvarets forum at de ønsker å kjøpe norske F-16. her ser vi flyene i såkalt «julestjerneformasjon» over Rygge i 2020.
F-16: Det rumenske forsvarsdepartementet bekrefter overfor Forsvarets forum at de ønsker å kjøpe norske F-16. her ser vi flyene i såkalt «julestjerneformasjon» over Rygge i 2020.

Romanias forsvarsdepartement til Forsvarets forum: Norges F-16-løsning var best

Norge kan tjene 3,6 milliarder kroner på salg av brukte jagerfly.

Publisert

Mandag bekreftet Forsvarsmateriell at de var i samtaler med Romania om å selge et større antall F-16 jagerfly.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Til Forsvarets forum sa Forsvarsmateriell at de er i «dialog» med Romania:

– Vi kan bekrefte at vi har dialog med Romania om salg av et større antall F-16. Utover det kan vi ikke kommentere ytterligere, skrev seniorrådgiver i Forsvarsmateriell Elisabeth Sandberg i en e-post.

Nå utdyper det rumenske forsvarsdepartementet overfor Forsvarets forum hvorfor de har siktet seg inn på å kjøpe 32 norske F-16.

Den beste løsningen

Etter å ha vurdert økonomiske og tekniske sider ved anskaffelsen mener det rumenske forsvarsdepartementet at Norge presenterte den beste totalløsningen av Nato-landene som ønsker å selge sine F-16.

– På bakgrunn av de økonomiske fordelene av pakken foreslått av Norge samt muligheten for å modernisere flyene i Romania, bestemte forsvarsdepartementet å ta de første nødvendige skrittene med Norge, skriver departementet til Forsvarets forum.

Les også: Skvadronssjef: F-16 blir viktig for Norge også etter at flyet fases ut

Ifølge Defense News ønsket også Belgia, Danmark, Nederland, Hellas og Portugal å selge sine F-16, men valget falt imidlertid på norske F-16.

354 millioner euro

Det vises til at den forestående avtalen, dersom den blir vedtatt av parlamentet, innebærer at Romania betaler 354 millioner euro (cirka 3, 6 milliarder kroner) for 32 jagerfly.

Det innebærer en stykkpris på rundt 114 millioner kroner per jagerfly.

I tillegg er det beregnet at det vil koste rundt 100 millioner euro for logistikktjenester og utstyr for å oppgradere flyene i en mer moderne konfigurasjon.

Det skal USA bistå med, opplyser det rumenske forsvarsdepartementet.

– Per nå opererer vi med en skvadron bestående av 17 F-16 jagerfly som var kjøpt av Portugal og oppgradert ved hjelp av USA, skriver departementet videre.

Dersom avtalen går gjennom, kan det rumenske luftforsvaret skilte med en flyflåte av totalt 59 F-16 jagerfly.

Ifølge Defense News vil det også innebære at Romania kan pensjonere flåten av 21 russiske MIG-fly.

Powered by Labrador CMS