Nyheter:

F-35 lander på Island under Icelandic Air Policing 2021. *** Local Caption *** F-35 landing on Iceland during Icelandic Air Policing 2021.

Fire norske F-35

F-35 lander på Island under Icelandic Air Policing 2021. *** Local Caption *** F-35 landing on Iceland during Icelandic Air Policing 2021.

har landet på Island.

F-35 taxer på Keflavik international airport under oppdraget Icelandic Air Policing 2021. *** Local Caption *** F-35 after landing on Keflavik international airport during Icelandic Air Policing 2021.

De skal være der frem til april på NATO-beredskap.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag 22. februar landet Luftforsvarets fire F-35 på Island. Dette er andre gangen norske F-35 er på plass i landet. Oppdraget for jagerflyene er å være på patrulje for NATO ved å vokte islandsk luftrom, der to av flyene vil være på beredskap av gangen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– F-35 er en sentral brikke i forsvaret av NATO, og Norge er en viktig bidragsyter i NATO, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Island har ikke eget luftforsvar, og derfor bidrar NATO med luftromsovervåkning og periodisk luftforsvarstilstedeværelse i fredstid. Nå er det igjen Norge sin tur til å vokte basen på Keflavik.

Les også: Jomfruoppdrag for F-35: Identifiserte russiske fly

Andre gang

– Det er nå andre gang vi bygger opp erfaringer med F-35 på beredskapsoppdrag, noe som er det samme F-35 skal gjøre fra Evenes fra 2022, forklarer forsvarsministeren.

Tidligere har Norge deltatt med F-16 jagerfly til Island, hele fire ganger. I fjor deltok Norge for første gang med F-35. Kampflyene skal operere ut fra flybasen Keflavik utenfor Reykjavik, hovedstaden på Island.

Island har ikke eget luftforsvar, og derfor er det viktig at NATO bidrar med luftromsovervåkning og periodisk luftforsvarstilstedeværelse i fredstid. Nå er det igjen Norge sin tur til å vokte basen på Keflavik.

Quick Reaction Alert

I mars tar Norge over QRA-beredskapen (Quick Reaction Alert) for NATO på Island. Oppdraget heter Iceland Air Policing (IAP), og går ut på en rundgang mellom alliansens medlemsland.

De norske F-35 flyene skal rykke ut dersom ukjente luftfartøy kommer nært islandsk luftrom. Beredskapen kalles QRA og er tilsvarende den norske F-16 beredskapen i Bodø.

Dette er det andre og siste utenlandsoppdraget til F-35 før de tar over beredskapen for F-16 på Evenes fra 2022.

Foto: Ole Andreas Vekve, Forsvaret

Les også: Se amerikanske bombefly trene sammen med norske F-35

Powered by Labrador CMS