Nyheter:

Jomfruoppdrag for F-35: Identifiserte russiske fly

Lørdag tok to F-35 av fra Ørland da russiske fly passerte i internasjonalt luftrom.

​Det er F-35s første operative oppdrag fra norsk jord, opplyser major Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til Forsvarets forum. 

De russiske flyene fløy sørover lørdag morgen. To F-16 i QRA-beredskap (Quick Reaction Alert) tok av fra Bodø og identifiserte dem. F-35 tok over ved Ørland. Da de russiske flyene dro videre sørover, var det britiske fly som observerte dem. 

Da de russiske flyene returnerte, var det F-35 fra Ørland som først fløy opp for å identifisere dem. Siden tok F-16 over. Stordal svarer ikke på hvor mange russiske fly som ble observert lørdag, men det var fly av typen Mikoyan og Tupolev.

– Forsvaret etablerte i går en ekstra forsterket F-35-beredskap fra Ørland flystasjon for å øke vår evne til suverenitetshevdelse. F-35 med avgang fra Ørland flystasjon identifiserte også rutinemessig russiske fly i internasjonalt luftrom under NATO-kommando lørdag morgen, forteller generalmajor Tonje Skinnarland, sjef for Luftforsvaret, i en pressemelding på Forsvarets nettsider

De russiske flyene gikk ikke inn i norsk luftrom, men holdt seg i internasjonalt luftrom.

I disse dager går vinterøvelsen Cold Response av stabelen. I forbindelse med tidligere øvelser har Russland sendt ut et såkalt NOTAM (Notice to airmen) der de har rekvirert et område for å testskyte missiler. 

– Det er ikke kommet noen varslinger om det nå, sier Stordahl. 

Powered by Labrador CMS