Nyheter

ETTERLYSER: Oberstløytnant og sjef for Luftvernbataljonen på Evenes, Stian Negaard Nilsen, etterlyser mer materiale til luftvern.

Luftvern nedprioritert over lengre tid, nå snur det

ARENDAL (Forsvarets forum): Oberstløytnant Stian Negaard Nilsen og hans kollegaer klarte så vidt å berge luftvernkompetansen i Norge, nå etterlyser de mer og bedre materiell.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Arendalsuka byr på mange spennende og viktige forsvars- og sikkerhetspolitiske samtaler, debatter og foredrag. Luftmilitært Samfund arrangerte blant annet foredraget «Luftvern - viktigere enn noen gang», med hensikten å belyse Luftforsvarets utfordringer med hovedfokus på luftvern.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Oberstløytnant Stian Negaard Nilsen er sjef for Luftvernbataljonen på Evenes og var blant foredragsholderne. Han har fra august 2021 jobbet med å bygge opp en ny avdeling på Evenes og før sommeren nådde de første operative grad, men minste operative enhet, altså IOC.

– Det har ikke vært noe dans på roser å komme dit, sa Negaard Nilsen under foredraget.

Oberstløytnanten ønsker å skaffe nye deler til det materiellet de allerede har for å kunne ta imot de potensielle truslene hvis Norge havner i en konflikt. Dette er utstyr som nye sensorpakker og flere utskytningsramper for missiler.

– Hvor stammer hele problemet med at det er for dårlig luftvern fra?

– Det har vært prioriteringer over lang tid. Si fra 90-tallet, så har man bygget ned luftvernet, sier Negaard Nilsen til Forsvarets forum.

Han mener dette kommer fra en større politisk interesse for internasjonale operasjoner. Videre forteller han at man i ettertid har sett at nedprioriteringen gikk for langt.

– Vi var nede i 70 mennesker på Ørland og klarte så vidt å berge kompetansen innen luftvern før det snudde, sier oberstløytnanten.

Jobben med å bygge opp luftvernet fortsetter og de ser en positiv trend, men Negaard forteller at de fremdeles mangler systemer som utfyller det de har.

Powered by Labrador CMS