Nyheter
STØRST I EUROPA: De militære utgiftene i Europa hadde en økning på 13 prosent i løpet av fjoråret. På bildet er president Volodymyr Zelensky på besøk i Avdiivka, i Donetsk regionen i Ukraina, 18. April 2023.
Foto: Ukrainian Presidential press, via AP, NTB.
Militærbudsjettet i Europa - høyere enn på 30 år
Som en følge av Ukraina-krigen har verden brukt mye mer penger på forsvar enn tidligere. Land i Sentral- og Vest-Europa brukte til sammen 345 milliarder dollar på våpen og militæret i 2022, som tilsvarer over 3600 milliarder norsk kroner.
Totale militærutgifter i verden økte med 3,7 prosent i 2022 sammenlignet med året før, viser rapporten fra fredsforskningsinstituttet Sipri.
Den største økningen var i Europa, der militærutgifter steg med 13 prosent i løpet av fjoråret, som også var samme år som Russland startet sin fullskala invasjon av Ukraina.
Land i Sentral- og Vest-Europa brukte til sammen 345 milliarder dollar på våpen og militære i 2022, tilsvarende over 3.600 milliarder norske kroner.
Størst økning i Ukraina
I Ukraina økte militærutgiftene med 640 prosent i fjor. Det er den største økningen av et enkelt lands militærutgifter på et år som noensinne er registrert av Sipri.
Russlands militærutgifter økte med 9,2 prosent i 2022, til omtrent 86,4 milliarder dollar - tilsvarende 917 milliarder norske kroner.
– Gapet mellom Russlands anslåtte budsjett og faktiske militærutgifter i 2022 tyder på at invasjonen av Ukraina kostet Russland mye mer enn ventet, sier Lucie Béraud-Sudreau, leder for Sipris forskningsprogram om militærutgifter og våpenproduksjon.
Les også: Sohail lærer kunstig intelligens å kjenne igjen stridsvogn-typer
USA er fortsatt størst
Men til tross for kraftig økning i pengebruken på militæret i Europa, forblir USA landet med verdens høyeste militærbudsjett. I 2022 var USAs militærutgifter 39 prosent av den globale totalen og tre ganger så høyt som nestemann på lista, Kina.
Økningen i 2022 er det åttende året på rad det er registrert en økning i verdens militærutgifter. Det indikerer at vi lever i en stadig mer usikker verden, ifølge seniorforsker Nan Tian i Sipri.
– Land styrker sine militære kapasiteter som svar på et forverret sikkerhetsmiljø, som de ikke tror vil forbedre seg i nær fremtid, sier han.