Nyheter
Sohail lærer kunstig intelligens å kjenne igjen stridsvogn-typer
Stipendiat Sohail Ahmed Khan håper på å motvirke desinformasjon på nett ved hjelp av stridsvogngjenkjenning.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det florerer mange videoer på nett som blant annet påstås å være fra Ukraina-krigen, men det er slett ikke alle som er ekte.
Sohail Ahmed Khan, stipendiat ved ved MediaFutures forskningssenter ved Universitetet i Bergen, har utviklet verktøy som skal kunne hjelpe til med å kjenne igjen stridsvogner og verifisere om de brukes i krigen.
– Den kan gjenkjenne 20 forskjellige typer nå. Vi planlegger å oppdatere den, slik at den kan kjenne igjen flere typer stridsvogner, sier han til Forsvarets forum.
I samarbeid med Faktisk.no har han laget to prototyper som skal kunne kjenne igjen stridsvogner på bilder og videoer, i tillegg til språk basert på lydopptak.
Journalisten har tidligere skrevet om verktøyet.
– Nå kan den identifisere 99 språk, og den transkriberer og oversetter. Videre i utviklingen av verktøyet, er målet at den også skal kunne oppgi region språket snakkes i. Akkurat nå tar den bare lydopptak, men jeg vil også at den skal ta videoer, forteller Khan.
Det er mer effektivt enn å laste opp videoer til Youtube, måtte vente en time, for så å kunne se teksten, som var den tidligere metoden.
Kan gjøre feil
Ideen kom da Khan var praktikant med journalistene i Faktisk.no, og oppdaget at det ble brukt mye tid på å verifisere videoene de fikk inn i forbindelse med Ukraina-krigen.
Dermed spurte han om han skulle hjelpe til i arbeidet ved å lage en prototype som journalister kan bruke for å kjenne igjen hvilke stridsvogner de ser på videoen, og med det kunne undersøke om disse stridsvognene faktisk er i bruk i Ukraina.
Begge prototypene kan man finne her.
Det er imidlertid en sjanse for at verktøyet tar feil i sin vurdering, men da snevrer den alternativene inn, slik at arbeidet uansett skal gå lettere, forklarer Khan. Det er også «overraskende treffsikkert» i å identifisere ødelagte stridsvogner.
De har ikke nok ressurser til å gjøre det til et «faktisk» verktøy, sier han, og at det vil forbli med prototypene.
– Vi har andre ting å gjøre også, og det er jeg som er ansvarlig for den. Jeg er ganske travel, men ønsker å jobbe videre med dette, sier stipendiaten.
Kampen mot desinformasjon
Han håper dette vil være et godt hjelpemiddel for dem som trenger å identifisere militære kjøretøy.
Khan har brukt en åpen kunstig intelligens-modell for å utvikle verktøyet, men ser imidlertid noen utfordringer rundt utviklingen av teknologien. Han er ikke den eneste.
I mars gikk flere eksperter og akademikere, blant dem Elon Musk, ut i et åpent brev for å be om en seks måneders pause i utviklingen av kunstig intelligens. De frykter det kan true menneskeheten.
– Slik utviklingen er nå, er det kommet så langt at kunstig intelligens utvikles fortere enn de som jobber med å kjenne det igjen klarer, sier Khan.
Han håper verktøyene han har skapt, vil være en støtte i kampen mot desinformasjon.