Nyheter:

Tysklands forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer kaller det «et kvantesprang for vårt samarbeid» når Norge, USA og Canada for første gang skal delta i EUs forsvarssamarbeid Pesco.
Tysklands forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer kaller det «et kvantesprang for vårt samarbeid» når Norge, USA og Canada for første gang skal delta i EUs forsvarssamarbeid Pesco.

EU slipper Norge inn i forsvarssamarbeid

Norge, USA og Canada skal torsdag innlemmes i et EU-prosjekt om militær mobilitet. Det er første gang EU slipper til land utenfra i forsvarssamarbeidet Pesco.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

EUs forsvarsministre er ventet å gi tommelen opp for norsk og nordamerikansk deltakelse når de møtes torsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Prosjektet de tre landene skal delta i, ledes av Nederland. Det har som mål å sørge for smidigere og raskere forflytning av militære styrker og utstyr i Europa. USA har over 70.000 soldater i Europa, blant annet for å støtte Polen og de baltiske landene. Canada leder en Nato-kampgruppe plassert i regionen, nær grensen mot Russland, og Norge deltar også.

I tillegg til byråkratiske hindringer, står også mangler ved infrastrukturen i veien for rask forflytning. Eksempler er veier og broer som ikke tåler stridsvogner og tunge kjøretøyer, for korte flystriper og for grunne havner til å ta imot visse typer fly og skip.

Les også: Styrkesjefen i Kabul: – Det er ingen som går rundt her og er bekymret

Tysklands Annegret Kramp-Karrenbauer kaller inkluderingen av Norge, USA og Canada «et kvantesprang i vårt konkrete samarbeid».

– Å ta inn disse landene er et stort skritt for de praktiske mulighetene for Europas væpnede styrker. Vi ser det også som nok et skritt i den transatlantiske forbindelsen og samarbeidet mellom EU og Nato, sier den tyske forsvarsministeren.

Powered by Labrador CMS