Nyheter

TAKKNEMLIG: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, her sammen med EU-president Charles Michel, takket EU for all støtte.

Signerte sikkerhetsavtale med EU

En sikkerhetsavtale med EU skal hjelpe Ukraina å forsvare seg mot den russiske invasjonen.

Publisert

På EU-toppmøtet i Brussel skal Zelenskyj i alt signere tre sikkerhetsavtaler, en av dem med EU.

– For første gang kommer denne avtalen til å forankre alle de 27 medlemslandenes løfter om å gi Ukraina omfattende støtte, uansett interne institusjonelle endringer, skrev Zelenskyj på X/Twitter før avtalen ble undertegnet.

– Jeg skal møte ledere fra EU og EUs medlemsland og ha bilaterale samtaler. Vi kommer til å signere tre sikkerhetsavtaler, hvorav én med hele EU, skriver han.

Ukraina har undertegnet lignende avtaler med i alt 17 land i år.

Takker for støtten

Zelenskyj takket EU for all støtte og ikke minst at unionen har vedtatt å åpne medlemsforhandlinger med Ukraina.

– Jeg takker alle lederne i EU for denne historiske beslutningen. Dette har vi ventet på lenge. Tro meg, dette er viktig for oss alle, sa Zelenskyj da han ankom EUs hovedkvarter i Brussel.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

EUs utenriksministre sa tirsdag ja til å åpne medlemsforhandlinger med Ukraina og Moldova.

Zelenskyj takket også EU for vedtaket om å gi grønt lys til en militær støttepakke på i alt 1,4 milliarder euro som skal finansieres via avkastningen fra fryste russiske midler.

Frykter ikke fransk høyresving

Fra journalister i Brussel fikk Zelenskyj spørsmål om han frykter at det kommende valget i Frankrike vil føre til at landets støtte til Ukraina minsker.

Det er ventet at Marine Le Pens EU-kritiske ytre høyre-parti Nasjonal samling (RN) vil gjøre det skarpt i valget.

– Jeg tror at det franske folkets vilje er at Frankrike støtter Ukraina uavhengig av den politiske situasjonen, svarte Zelenskyj.

– Jeg er sikker på at alle land vil være på rett side av historien. Vår side, la han til.

Powered by Labrador CMS