Nyheter:
Frp sikrer norsk deltakelse i EUs forsvarsfond
Opposisjonen har fått gjennomslag for at Norge likevel skal bli med i EUs nye forsvarsfond EDF.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Vi har måttet sette hardt mot hardt for å få regjeringen med på dette, men det var et svært viktig punkt for oss å få gjennomslag på, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Fremskrittspartiet) i en pressemelding.
Enigheten er kommet på plass i forbindelse med forhandlingene på Stortinget om Forsvarets nye langtidsplan.
Deltakelse i EUs forsvarsfond sto også på kravlista til Arbeiderpartiet: Disse 11 kravene stiller Arbeiderpartiet for å bli med på ny langtidsplan.
Norske politikere, diplomater og lobbyister presset lenge hardt på for at norske selskaper skulle få tilgang til den nye honningkrukka, som har en størrelse på 7 milliarder euro for perioden 2021–2027. Og de lyktes. I juni 2018 bestemte EU-kommisjonen seg for å åpne det nye fondet for EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein.
Det ble beskrevet som en betydelig diplomatisk seier for Norge. Men tidligere i høst konkluderte regjeringen med at Norge ikke skulle bli med i fondet likevel.
«Regjeringen har gjennom en samlet vurdering av norsk deltakelse i EU-program ikke funnet rom for å delta i EDF», skrev Forsvarsdepartementet i forslaget til statsbudsjett for 2021.
Det ble tatt forbehold om at vedtaket ikke var endelig.
Med dagens valutakurs vil deltakelse i fondet etter NTBs beregninger innebære et bidrag på nærmere to milliarder kroner over de kommende sju årene..