Nyheter

Den franske utenriksministeren Stéphane Séjourné er foreslått som ny EU-kommissær for Frankrike.

Fransk utenriksminister kan bli ny EU-kommissær

Etter at tidligere EU-kommissær Thierry Breton går av i protest mot EU-presidenten Ursula von der Leyen, nomineres den franske utenriksministeren Stéphane Séjourné til å ta over etter Breton.

Publisert Sist oppdatert

Sjokkavgangen til Thierry Breton på mandag skjer i protest, da von der Leyen nylig skal ha bedt Frankrike trekke hans kandidatur til den nye EU-kommisjonen og nominere en annen, skriver Breton i et brev til von der Leyen.

Brevet ble i sin helhet publisert på X mandag morgen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jeg må derfor konkludere med at jeg ikke lenger kan tjenestegjøre i kommisjonen. Jeg går derfor av med umiddelbar virkning, skriver Breton i brevet.

Skarp kritikk om ledelse

Som belønning for å bytte ut Breton skal Frankrike ha fått løfter om en mer innflytelsesrik post i den nye EU-kommisjonen, hevder Breton – som også stiller spørsmål ved von der Leyens lederskap.

– Under disse omstendighetene, et ytterligere bevis på tvilsom ledelse, må jeg derfor konkludere med at jeg ikke lenger kan tjenestegjøre i kommisjonen. Jeg går derfor av med umiddelbar virkning, skriver Breton.

Som kommissær for EUs indre marked har 69 år gamle Breton vært kjent som en av EU-kommisjonens tyngste og mest hardtslående forgrunnsfigurer.

GÅR AV: Frankrikes EU-kommisær Thierry Breton går av med øyeblikkelig virkning, melder han selv mandag.

Anstrengt forhold

Blant annet har han gått i bresjen for økte forsvarssatsinger, og han har flere ganger gått i klinsj med digitale nettgiganter.

Det er imidlertid ingen hemmelighet at forholdet mellom Breton og von der Leyen tidvis har vært nokså anstrengt.

Bretons oppsigelse er mottatt og akseptert, opplyser en av kommisjonens talspersoner mandag.

Ikke lenge etter at avgangen ble kjent, kunngjorde det franske presidentpalasset at president Emmanuel Macron har nominert utenriks- og europaminister Stéphane Séjourné som ny EU-kommissær.

Hjelper lite på kjønnsbalansen

Det hjelper imidlertid lite på von der Leyens kamp for å sikre kjønnsbalansen og få flere kvinner inn i kommisjonen.

Trass i at hun ba EUs medlemsland om å nominere én mann og én kvinne, ignorerte et stort flertall av landene dette – og langt de fleste har nominert en mann.

Hvert EU-land har én kommissær.

Tirsdag skal von der Leyen etter planen presentere sin nye kommisjon i EU-parlamentet. Men det hersker stor usikkerhet om hvor konkret presentasjonen vil være ettersom Slovenia heller ikke formelt har sin kandidat på plass.

Derimot kan den skarpe kritikken fra Breton undergrave von der Leyens posisjon, og det kan falle harde ord når kommisjonspresidenten deltar i flere debatter i parlamentet denne uka.

Powered by Labrador CMS