Nyheter

GRILLMESTEREN: Per Christian Jacobsen, bedre kjent som "Pekka" fra forbundet "Veteran møter Veteran", troppet opp med en haug av grillpølser og burgere til soldatene på Hauerseter leir. Det ble en bedre start på uka enn hva de er vant med.

Grill-demonstrasjon for soldater med dårlig mattilbud

HAUERSETER LEIR (Forsvarets forum): Soldatene på Forsvarets hundeskole på Hauerseter leir mangler kjøkkenpersonale. Det vil hovedverneombud i Forsvaret Thomas Norman Hansen gjøre noe med.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Soldatene som er her trenger fire måltider hver dag, hele uken, sier hovedverneombud i Forsvaret Thomas Norman Hansen til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Slik er det ikke i dag. Kjøkkenet på Hauerseter leir er ikke bemannet, og soldatene får ikke benytte seg av det. Soldatene får tørrmat i form av brødskiver og pålegg levert til leir.

Som en demonstrasjon mot dette, dro hovedverneombudet til Hauerseter mandag. 

Der fyrte han opp grillen og sørget for at soldatene for en gangs skyld fikk servert et varmt måltid til lunsj.

Les også: – Soldater i dag har utvilsomt blitt mer opptatt av maten de får servert – men på en god måte, sier sjef for forpleiningen i marinens logistikkkomando, Geir Arild Hoff.

Stjeler tid fra tjenesten

På en vanlig dag ville soldatene spist brødmat til lunsj. De får ikke laget middagen sin selv, og dermed må de kjøre til Sessvollmoen for å få den servert.

– Det tar veldig mye tid fra tjenesten, sier Hansen om kjøkkensituasjonen på Hauerseter.

Soldatene bruker nemlig deler av spisetiden på å smøre egen mat. I tillegg går det med tid til å kjøre frem og tilbake til Sessvollmoen, som ligger et kvarter unna med bil. 

Tørrmaten de får levert er lite variert, noe som skaper problemer for soldater med behov for spesialkost.

HOVEDVERNOMBUD: Thomas Norman Hansen er ikke fornøyd med matsituasjonen på Hauerseter.

– Det blir mye stress og det blir mer risikofylt når de må drive med transport. Det blir for dårlig matstell. De får ikke varmmat til lunsj og de får ikke tilbud om salat, sier Hansen.

– Vi har veldig mye kjøttpålegg, mye ost og sånne ting. Det er ikke så mye å velge i, annet enn rundstykker og yoghurt. Så det blir ikke så mye variasjon, nei, forklarer vernepliktig Selma Almli.

Les også: Forsvaret vet ikke hvor mange soldater som rammes av spiseforstyrrelser.

– Nå står det på pengene

Ifølge Hansen har Forsvarets logistikkorganisasjon anbefalt at kjøkkenet skal reetableres, med tilhørende bemanning.

– Slik kan man sørge for at mat tilbys på en kvalitetsmessig god måte. Både med tanke på hva de spiser, og at det gjøres forskriftsmessig, sier Hansen.

– Akkurat nå står det på pengene, så det som skal til er at Forsvarsstaben setter av midler og beskriver hvem som har ansvaret for å gjennomføre det.

– Kjøkkenet på Hauerseter ble stengt av Hærens hovedverneombud 4. juni 2021. Forsvarsstaben (FST) har mottatt en anbefaling fra Forsvaret logistikkorganisasjon (FLO) om hvordan en løsning for kjøkkendrift kan gjenopprettes. FST vurderer nå FLO sitt innspill, skriver Per Espen Strande fra Forsvarets kommunikasjonsenhet i en e-post.

Hansen var hovedverneombud i Hæren på det tidspunktet. Han understreker at kjøkkenet hadde vært ubemannet før dette. Det som ble avviklet i juni 2021 var midlertidige løsninger, som matservering. Ettersom kjøkkenet ikke var bemannet av kvalifisert personell, tilfredsstilte ikke disse løsningene god mattrygghet.

Ikke godt nok

Soldatene som tjenestegjør på hundeskolen har en svært aktiv tjenestehverdag, noe som gjør at behovet for god og næringsrik mat øker.

SJAUING: alle burene på kennelen rengjøres. Hunderøkterne har fysisk krevende dager hvor de blant annet må gå mye med hundene. Her er Rakel Bakkeli på vei ut av en luftegård.

– Når man er på vakt går man kanskje 35.000 til 40.000 skritt om dagen, forklarer vernepliktig Rakel Bakkelid.

– I helgene blir det fort 40.000 skritt, i hvert fall, stemmer medsoldat Malin Håvik i.

To dager i uken får soldatene dra på butikken, hvor de har muligheten til å handle fra egen lomme. Dagens tilbud er ikke godt nok, mener Hansen:

– Tilbudet er for dårlig i forhold til den standarden vi skal ligge på.

Les også: I 2021 krevde Tillitsvalgtordningen i Forsvaret bedre mattilbud for vernepliktige i førstegangstjeneste.

Powered by Labrador CMS