ukraina
Støre: «For tidlig» å diskutere fredsbevarende styrker
Statsminister Jonas Gahr Støre lover Ukraina-støtte etter en mulig fred, men vil foreløpig ikke diskutere fredsbevarende styrker.
AVVENTER: Statsminister Jonas Gahr Støre mener det er for tidlig å diskutere hvorvidt Norge vil sende norske soldater til Ukraina som en del av en fredsbevarende styrke. Her under sikkerhetskonferansen i München.
Foto: Robert S. Eik, Forsvarets forum
kortversjon
Statsminister Jonas Gahr Støre mener det er for tidlig å diskutere å sende fredsbevarende styrker til Ukraina. Venstre, Miljøpartiet De Grønne og Høyre åpner for å sende norske soldater dit.
Flere europeiske land, inkludert Storbritannia og Sverige, åpner for å bidra med soldater, mens Norge avventer en felles europeisk beslutning.
Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.
Flere land tar til orde for å sende fredsbevarende styrker til Ukraina, men statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er avventende.
– Jeg synes det er for tidlig å diskutere et så alvorlig spørsmål, sier Støre til NTB.
Storbritannias statsminister Keir Starmer åpnet mandag, som første europeiske leder, for at landet kan sende soldater som en del av en fredsbevarende styrke til Ukraina.
Ikke lenge etter gjorde Sveriges utenriksminister Tobias Billström det samme. Det er foreløpig ingen konkrete planer om å sende norske styrker til Ukraina, sa utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mandag morgen.
Norge og Storbritannia har ulike tradisjoner for hvordan de bidrar, sier Støre.
– Alle vet at Norge har bidratt fra første stund, det kommer vi fortsatt til å gjøre, sier Støre.
– Nå må vi høre utfallet av samtalene om en mulig fredsløsning, så må europeere og amerikanere snakke sammen om hva det skal bestå i, fortsetter han.
Flere partier åpner opp
Venstre er uenig i at det er for tidlig å diskutere spørsmålet.
– Selvfølgelig bør også Norge bidra med soldater i fellesskap med våre allierte, slik Storbritannia og Sverige nå åpner for, sier Venstre-leder Guri Melby til NTB.
– Målet må være at det blir fred i et fritt og selvstendig Ukraina, og for å oppnå det trengs det solide sikkerhetsgarantier som ivaretar freden, både politisk og militært. Ukrainas sikkerhet er også Norges sikkerhet, og derfor må vi være åpne for å bidra med det som trengs, sier Melby.
Miljøpartiet De Grønnes partileder Arild Hermstad mener også at debatten bør tas nå.
– Hvis Ukraina ønsker europeiske fredsbevarende styrker i landet etter en våpenhvile, bør også Norge være åpne for å stille soldater og materiell til disposisjon, sier han til NTB.
Også Høyre-leder Erna Solberg er positiv til at Norge på sikt kan stille med fredsbevarende styrker i Ukraina.
– Det aller viktigste nå er å bli enige om reelle sikkerhetsgarantier for Ukraina. Bakgrunnen for det er at tilliten til at Russland vil overholde en eventuell fredsavtale er svært lav, sier hun til NTB.
Solberg mener at diskusjonen om europeiske bidrag til en eventuell fredsstyrke er viktig, og Europa og USA må være koordinerte.
– Norge har tradisjon for å stille opp med fredsbevarende styrker, når det foreligger en fredsavtale. Det bør vi ikke avvise nå. Hvis vilkårene og rammene er i tråd med det vi mener er riktig, må også Norge vurdere bidrag.
Ønsker samlet budskap
Støre understreker at et bidrag må skje innen rammene til Nato.
– Disse spørsmålene som amerikanerne har sendt ut om hva ulike europeiske land kan bidra med, ønsker jeg ikke skal skje land for land. Det må europeerne samordne seg med innen rammen av Nato, sier han.
– Vi må samle oss i Europa med et veldig klart budskap, ikke 30 forskjellige, sier han.
– Hvis det kommer på bordet og Norge bes om å bidra?
– Da skal vi forholde oss til det og gjøre en grundig vurdering av det. Det kommer til å bli en grundig prosess om et viktig spørsmål. Vi har ikke den diskusjonen nå.
Vil bidra til sikkerhet
Statsministeren lover samtidig tydelig at Norge skal stille opp.
– Fra norsk side kan jeg bare bekrefte at vi kommer til å bidra til ukrainsk sikkerhet og trygghet også etter en fredsløsning, men i dette spørsmålet er det for tidlig å trekke en konklusjon, sier han.
Mandag kveld skal europeiske ledere samles til et hastemøte i Paris, for å diskutere Ukraina. De nordiske landene representeres av Danmarks statsminister Mette Frederiksen.
Støre sier at de koordinerer budskapet.
– I formiddag er det et møte mellom våre sikkerhetsrådgivere i Norden og Baltikum for å samordne holdningen inn i møtet. Jeg skal ha en egen prat med Mette Frederiksen i ettermiddag, sier Støre.
– Hva bør budskapet være?
– Det skal være at sikkerhetsgarantien for Ukraina må være så solid og transatlantisk, både amerikansk og europeisk, at det ikke blir en kortvarig midlertidig fred. For blir det slik, så er jo frykten at det går kort tid før det kan bli en krig igjen.