– Russland er mer presset enn mange kanskje tar inn over seg, sier finansminister Jens Stoltenberg (Ap).
Annonse
Den tidligere Nato-sjefen møter pressen på sikkerhetskonferansen i München søndag, der han for første gang på mange år deltar som representant for den norske regjeringen.
Krigen i Ukraina står som de forgående år øverst på agendaen. Invasjon har ikke gått Russlands vei, mener Stoltenberg.
Tips oss!
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
– Russland har mislyktes i Ukraina, slår han fast.
– Russlands plan var å ta Kyiv i løpet av noen få dager og resten av Ukraina i løpet av noen uker. Nå går de inn i sitt fjerde år med krig, og de har fortsatt ikke greid å ta Donbas.
– Europas største militære landmakt har fortsatt ikke greid å ta Donbas, fortsetter Stoltenberg.
– Tiden for å øke presset
Finansministeren påpeker at krigen har hatt en stor økonomisk kostnad for Russland.
– De har mistet mange på fronten. Mange har forlatt landet. De har akutt mangel på arbeidskraft. Det betyr at de har inflasjonspress i sin økonomi. De har en offisiell prisstigning på rundt ti prosent, en reell som sannsynligvis er vesentlig høyere. Og de har renter i sentralbanken på 21 prosent, sånn at Russland er hardt presset, sier Stoltenberg.
– Dette er derfor ikke tiden for å redusere presset på Russland. Dette er tiden for å øke presset på Russland, for å få til en situasjon der Russland må akseptere at Ukraina overlever som en selvstendig stat.
– Europa bør være med
Et av de store temaene i München er hvordan man skal gå frem med forhandlinger for å avslutte krigen. USAs president Donald Trumps spesialutsending til Ukraina, Keith Kellogg, har sagt at det er uaktuelt for Europa å være med på fredsforhandlingene.
KRAV: Dersom man gir etter for Russlands krav, er ikke Ukraina lenger en selvstendig start, mener Stoltenberg.Foto: Javad Parsa, NTB
Stoltenberg er uenig.
– Europa bør være med på de forhandlingene, fordi dette handler om europeisk sikkerhet. Jeg hadde et møte med general Kellogg i går, og da ga jeg oss uttrykk for det. Og at også Ukraina må få en plass. Dette handler jo om Ukraina, sier han.
Russland har ikke vist kortene sine i forkant av eventuelle forhandlinger, men kravene siden krigen startet har vært at Ukraina aldri kan bli med i Nato, at landet skal demilitariseres og at deler av Ukraina skal innlemmes i Russland.
– Hvis man gir etter på alle disse kravene, så er ikke Ukraina lenger en selvstendig stat, sier Stoltenberg.