Nyheter

INNENFOR HANDLINGSROMMET: Sjef for Forsvarsstaben Elisabeth Natvig sier vurderingen ble gjort av en tidligere sjef, men at reaksjonen var innenfor handlingsrommet gitt av Generaladvokaten.

NRK: Forsvaret fulgte ikke juridisk anbefaling etter sexpress-varsler

Obersten, som fem kvinner varslet mot, endte med å få den mildeste reaksjonen han kunne få. Forsvaret trosset Generaladvokatens anbefaling om å gi refs.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fem kvinner varslet om de hadde opplevd å bli presset til seksuelle handlinger av en høyerestående offiser i Forsvaret. Generaladvokaten kom med en anbefaling om at offiseren skulle få refs.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver NRK.

Forsvarets øverste jurister gikk gjennom saken etter militærpolitiets etterforskning og kom med sin anbefaling om refselse. Det endte med at han fikk Forsvarets mildeste form for straff - en skriftlig advarsel.

Refselse brukes for å skape og opprettholde militær disiplin, og kan bli gitt i form av militær arrest, bøter eller frihetsinnskrenkning.

«Bør undergis følbar reaksjon»

På grunn av mangel på bevis om at mannen har handlet mot kvinnenes ønsker, ble saken anbefalt behandlet etter den militære disiplinærloven og ikke som en straffesak, ifølge NRK.

I dokumenter NRK har fått innsyn i, står det følgende:

«Generaladvokaten mener at de utviste handlinger ligger opp mot grensen for å forfølges som straffesak og derfor bør undergis en følbar reaksjon.»

Signaleffekten av saken er også nevnt i dokumentene, og Generaladvokaten påpeker at høyerestående offiserer ikke bør slippe lettere unna.

I etterkant av varslene ble mannen forfremmet til oberst. Han har uttalt at han ikke har fått fremme sin side av saken, og at den bygger på feil grunnlag. Mannen har sagt at kontakten med kvinnene har vært frivillig.

Det har kvinnene avvist overfor NRK.

– Innenfor handlingsrommet

Mannens advokat John Christian Elden informerer om at mannen først fikk refs, og måtte dermed betale en bot på 7000 kroner. Dette ble senere trukket tilbake.

– Det ble tatt nye avhør fra militærpolitiet, de etterforsket saken og de trakk tilbake refsen. De så ikke lenger grunnlag for å følge Generaladvokatens anbefaling, fordi den bygget på feil faktum, sier Elden til NRK.

Mannen fikk en skriftlig advarsel, og har beholdt både grad og stilling.

Les også: Forsvarssjefen: – Flere kunne fått bedre oppfølging

Om valget av straff sier sjef for Forsvarsstaben Elisabeth Natvig følgende til NRK:

– Det er en vurdering som ble gjort av gjeldende sjef den gang. Så den kan jeg ikke gå inn på. Men vi har handlet innenfor det handlingsrommet Generaladvokaten har gitt oss – dog i nedre del av den straffen.

Forsvaret: Saken er ferdigbehandlet

NRK har ikke fått innsyn i Forsvarets dokumenter om hvordan saken har blitt håndtert, med unntak av konklusjonen.

TJENSTLIG REAKSJON: Forsvarets HR-direktør Tom Simonsen skriver til NRK at saken er ferdigbehandlet, og at reaksjonen som ble gitt var en skriftlig advarsel.

– Konklusjonen er at saken er ferdig behandlet, der det er gitt en tjenstlig reaksjon i form av en skriftlig advarsel. Advarselen er gitt på bakgrunn av anklager om kritikkverdig adferd fra en høyere offiser ovenfor medarbeidere av lavere grad og/eller kommandomessig underordnet, skriver HR-direktør Tom Simonsen i Forsvarsstaben til NRK.

Meninger: Forsvarssjefen må iverksette nulltoleranse i praksis

Powered by Labrador CMS