Nyheter
Sjef FST: Norges kontinuerlige beredskap er høyaktuell
I LUFTA OVER EVENES (Forsvarets forum): Viseadmiral Elisabeth Natvig sier at den kontinuerlige tilstedeværelsen Norge viser med F-35, gjør at vi kan identifisere russiske fly uten at det virker eskalerende.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I et fly sirklende over Evenes, sitter viseadmiral Elisabeth Natvig i grønn uniform. Beskjeden på høyttaleren var nylig at det snør så mye over flyplassen som nylig tok over QRA-beredskapen fra Bodø, at ruteflyet ikke lovlig kan lande.
Om snøværet ikke letter i løpet av den neste halvtimen, går turen til nettopp Bodø. Der været er «really nice», ifølge styrmann om bord på dagens Norwegian-fly.
Sjefen for Forsvarsstaben har ikke troa på at hun rekker frem til den planlagte markeringen på Evenes.
Hun har derimot stor tro på den nye basen, som skal huse både F-35 og de nye maritime overvåkningsflyene P-8.
Før jul overtok Norge sitt første Poseidon overvåkningsfly: – Dette er cadillacen av flerfunksjonelle fly
– Evenes og hele området rundt blir veldig viktig fremover, det er det ikke noe tvil om, slår viseadmiralen fast.
Høyaktuelt med F-35
Den såkalte QRA-beredskapen som Norge utfører i sine nærområder for Nato, går ut på å vise tilstedeværelse og identifisere fly som kommer inn eller i nærheten av luftrommet. I 2021 gjennomførte Norge 34 såkalte scrambles, og identifiserte 58 russiske fly. 290 ganger var Nato-fly på vingene for å avskjære russiske fly. Norge har ikke avskåret noen russiske fly i moderne tid, ifølge Forsvarets operative hovedkvarter.
I tillegg til å ivareta beredskapen i norske områder, bidrar Norge på rotasjon i Baltikum og på Island. Sistnevnte var de norske F-35 kampflyenes første utenlandsoppdrag.
Natvig understreker viktigheten av at denne beredskapen er ivaretatt over tid. Hun viser til at mange land endret operasjonsmønstre, aktivitet og tilstedeværelse etter den kalde krigen. Norge har derimot fortsatt QRA-beredskapen.
– Det gjør at vi kan drive den uten at det virker eskalenderende. Den kontinuerlige beredskapen er en viktig ting vi har bidratt med i Nato og som nå viser seg høyaktuell.
Mulig flytting av ledelse
Høyt over de strategisk viktige geografiske områdene i Nordland, kommenterer hun også forums spørsmål om Forsvarets øverste ledelse. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sa under et intervju med NTB da han tiltrådte at flere ledere i Forsvaret som i dag holder til i Sør-Norge, må forberede seg på å flytte nordover til de militærstrategisk viktigste delene av Norge.
Med de to tunge kapasitetene F-35 og Poseidon på Evenes, er det aktuelt for Forsvaret å flytte noe på ledelsen også?
– Det er ikke noe spesielt som er bestemt. Vi skal se på om noen av ledelseselementene på det sentrale Østlandet kan flyttes nordover. Det kan dreier seg om hele eller deler av Luftforsvarets ledelse.
I tillegg skal deler av logistikken ut fra Kjeller, hvor de holder til i dag.
– Det er ikke noe som er besluttet. Dette er politiske avgjørelser. Sjefen må i så fall forslå det i en større helhet.
Politisk kampsak
Ruteflyet Natvig sitter i, har sirklet mange ganger over Evenes. Det samme har debatten om Evenes gjort i politiske organer. Gang på gang er det stilt spørsmål ved flyttingen av overvåkningsflyene fra Andøya. Til slutt ble det en forsvarsminister fra Senterpartiet som måtte til for å få gjennomført nedleggelsen.
– Hvordan har det vært for dere å gjennomføre dette med så mye «bråk» om basene?
– Det er slik det skal være. Demokratiet fungerer slik at politikerne bestemmer over Forsvaret. Det er tatt en politisk beslutning, som vi følger.
Natvig får rett. Hun rekker ikke markeringens start på Evenes. Piloten har bestemt seg for å lande i Bodø. FST-sjefen trekker også ned konfliktnivået.
– Det er mange som er positive til dette. De negative stemmene har fått veldig mye oppmerksomhet.
Det er veldig mange mennesker som gjør en kjempegod jobb for å gjennomføre oppdraget, sier hun.
– Og så leverer miljøet på Andøya kjempebra – over forventet. Totalt er det mange flinke mennesker som gjør en veldig god jobb.