SAHEL

Norge deltar på øvelse i Vest-Afrika

Norske spesialstyrker skal delta på en internasjonal øvelse i Elfenbenskysten, selv om Frankrike har trukket seg ut av landet.

GHANA: Tunisiske og italienske soldater under Flintlock i 2024 i Daboya i Ghana.
Publisert Sist oppdatert

–  Forsvarets spesialstyrker kommer til å delta på øvelse Flintlock, skriver talsperson for Forsvaret Brage Steinson Wiik-Hansen i en SMS til Forsvarets forum.

Øvelsen foregår i Elfenbenskysten i Vest-Afrika. I sin nyttårstale kunngjorde Frankrikes president Emmanuel Macron at Frankrike trekker styrkene sine ut av Elfenbenskysten

– Det er synd at en god og viktig alliert som det Frankrike er ikke skal delta, men øvelsen har fortsatt stor verdi for Forsvarets spesialstyrker, og bidrar til utvikling av de regionale styrkene og er en god øvingsarena sammen med flere av våre viktigste allierte, skriver Wiik-Hansen.

Tips oss!

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge Wiik-Hansen foregår øvelsen i uke 17 til uke 20, som er fra midten av april til midten av mai.

Frankrike har tidligere hatt militær tilstedeværelse i en rekke land i Vest- og Sentral-Afrika, men har trukket seg ut av Mali, Burkina Faso og Niger, land som tidligere har vært franske kolonier. I november 2024 avsluttet Tsjad sitt militære samarbeid med Frankrike.

I stedet vender landene i regionen seg mot Russland, som har sendt soldater til blant annet Mali, Niger og Burkina Faso, ofte i form av leiesoldater, som medlemmer av den halvveis private hæren Wagner.

Norske soldater deltok ikke i øvelsen Flintlock i 2023, men Forsvarets spesialstyrker var tilbake i den vestafrikanske øvelsen i fjor.

«U.S. Africa Commands fremste og største årlige spesialoperasjonsøvelse har funnet sted siden 2005 over Sahel-regionen i Afrika. Øvelsen har til hensikt å styrke sentrale partnernasjoners evne til å bekjempe voldelige ekstremistiske organisasjoner, samarbeide på tvers av landegrenser og sørge for befolkningens sikkerhet, samtidig som menneskerettighetene respekteres og tilliten til sivilbefolkningen bygges», skriver Nato på sine nettsider.

Powered by Labrador CMS