Det tyske forsvarsdepartement i Berlin.

Tysk militær etterretning sporer ekstremisme i egne rekker –høyreekstremisme er prioritert

Den militære etterretningtjenesten MAD har for første gang publisert en åpen årsrapport.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rapporten, som kan leses i sin helhet og på tysk her, skal blant annet bidra til mer åpenhet rundt den militære etterretningstjenesten Militärischer Abschirmdienst (MAD) og deres virksomhet .

MAD er del av det tyske forsvarets sikkerhetstjeneste, og utgjør en vesentlig del av den nasjonale sikkerhetsarkitekturen i landet. Den militære etterretningstjenestens hovedoppgaver inkluderer kontraspionasje og å avdekke "anti-konstitusjonelle aktiviteter" i forsvaret, kjent som Bundeswehr. De har også i oppdrag å beskytte Bundeswehr fra sabotasje og utenlandsk spionasje.

I den ferske rapporten fra den militære etterretningstjenesten fremgår det at MAD i året som gikk forhindret spionasje og annen etterretningsvirksomhet rettet mot Bundeswehr, blant annet ved å innhente informasjon fra over 2000 samtaler i operasjonelle områder. De gjennomførte også om lag 64 000 sikkerhetskontroller.

Prioriterer arbeid mot ekstremisme

MAD har et spesielt ansvar for å ettergå kritikkverdige holdninger og handlinger i egne rekker, altså i Bundeswehr. I et sammendrag av rapporten fremgår det at MAD har registrert 482 saker som "mistenkelige" i 2019. Av disse hendelsene er 77 knyttet til islamisme, mens 363 er knyttet til høyreekstremisme. MAD definerer arbeidet med å motvirke ekstremisme generelt, og høyreekstremisme spesielt, som et viktig område.

I 2019 oppdaget MAD 14 ekstremister i det tyske forsvaret, inkludert åtte høyreekstreme, fire islamister og to såkalte «selvadministratorer», som benekter eksistensen av Forbundsrepublikken Tyskland som en stat, ifølge avisen Süddeutsche Zeitung.

Disse personene er i rapporten plassert i kategorien «rød». Den militære etterretningstjenesten har også identifisert 38 personer i kategorien «oransje», som er mistenkt for mangel på konstitusjonell etterlevelse. Av de totalt 52 som er definert etter kategoriene rød eller oransje, er 35 personer fra den tyske hæren.

Høyreekstreme i KSK

Flere av disse tallene ble først kjent i mars. I en rapport fra det tyske forsvarsdepartementet fremgikk det også at det tyske forsvaret i 2019 sparket ut 49 ansatte på grunn av ekstremistiske holdninger, skrev NTB den gangen.

Ifølge Deutsche Welle har det vært flere tilfeller av ekstremisme i det tyske forsvaret og andre sikkerhetsstyrker de siste årene. Over fem hundre soldater skal ha blitt etterforsket av MAD etter mistanke om høyreekstremisme.

Også den tyske spesialstyrken KSK har vært i tjenestens søkelys . Blant annet er en offiser i elitestyrken mistenkt for tilknytning det høyreekstreme miljøet. Offiseren, som ifølge Deutche Welle har tjenestegjort i Afghanistan, ble i all hemmelighet etterforsket av MAD etter tips fra en informant. MAD anbefalte at offiseren skulle avtre sin tjeneste i spesialstyrken og nektes tjeneste i Bundeswehr.

Ytterligere to soldater i KSK har vært på etterforskernes radar med mistanke om høyreekstrem aktivitet, skriver avisen. Soldatene er anklaget for å ha vist en Hitler-hilsen på en privat fest i regi av den ovennevnte offiseren. Denne, og andre nazihilsner, er forbudt i Tyskland.

Det er spesielt etter saken om Franco A. at MAD har trappet opp kampen mot høyreekstreme i forsvarets egne rekker. Den tyske soldaten, som ble arrester i 2017, er mistenkt for å ha planlagt et terrorangrep. Franco A. skal ha posert som syrisk flyktning med formål at angrepet skulle bli ansett som islamistisk.

MAD har også etterforsket og identifisert islamister i Bundeswehr. I 2016 skrev Reuters at den militære etterretningstjenesten hadde oppdaget 20 islamister i det tyske forsvaret, og at ytterligere 60 personer var under etterforskning.

Etterretningstjenesten skal uttrykt bekymring etter at IS samme år delte en post på internett der de oppfordret personer med militær rang til å ta del i nettverket. Ekstremistgruppen oppfordret også støttespillere til å lære seg skyte- og våpenteknikk.

Glemte Israel på kartet

Til tross for at ekstremisme internt har vært diskutert i tyske medier i en årrekke, er det altså første gang den militære etterretningstjenesten offentliggjør en årsrapport som dette.

I sammendraget av årsrapporten ligger det også en beklagelse. For i den første versjonen av rapporten, ble det gjort en feil på et av kartene: Israel skal ha blitt slettet fra et kart over Midtøsten, fremgår det av blant annet kommentarer på Twitter.

Forsvarsdepartementet i Tyskland var raskt ute og beklaget feilen på sosiale medier.

«Vi gjorde en feil på kartet i MAD-rapporten. Vi beklager og rettet dette umiddelbart. Takk til alle som gjorde oss oppmerksom på dette», heter det i en melding på forsvarsdepartementets Twitterprofil.

Ifølge MAD skyldes feilen uaktsomhet og manglende kvalitetskontroll, fremfor politisk eller bevisst handling.

Powered by Labrador CMS