Nyheter
Eksperter tror bro-eksplosjon kan skape problemer for Russlands krigføring
Eksplosjonen på Krim-broen viser hvor svake russerne er, mener norsk oberstløytnant. Russland kaller det terror, men det er uvisst hvordan landet vil svare.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Dette viser hvor svake russerne er, når de ikke klarer å sikre det som er den viktigste forbindelsen til Krim og et stort prestisjeprosjekt for Putin, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høgskole til NTB.
Deler av Krim-broen raste sammen lørdag formiddag i en brann som ifølge russiske myndigheter var utløst av en bombe i en lastebil.
Eksplosjonen satte fyr på sju tanker med drivstoff som ble fraktet med tog til Krim, ifølge russiske myndigheter, gjengitt av russiske nyhetsbyråer. Tre mennesker skal ha blitt drept.
Regjeringen i Ukraina har ikke tydelig sagt at de sto bak, men en ukrainsk regjeringsrådgiver, Mikhajlo Podoljak, skrev følgende på Twitter:
– Krim, broen, begynnelsen. Alt ulovlig må ødelegges, alt som er stjålet, må returneres til Ukraina.
Les også: Zelenskyj: «Rask og kraftfull» framgang i Sør-Ukraina
– Terror
– Reaksjonen fra Kyiv-regimet på ødeleggelsen av sivil infrastruktur synliggjør hendelsens terror-karakter, skriver det russiske utenriksdepartementets talsperson Maria Zakharova på Telegram.
Den russiske regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov sier at brannen skal etterforskes, ifølge nyhetsbyrået Interfax. Men lederen for den pro-russiske regionale forsamlingen på Krim, Vladimir Konstantinov, anklager «ukrainske vandaler» for å stå bak eksplosjonen.
Krim-broen er den lengste i hele Europa og forbinder Krim-halvøya med det russiske fastlandet. Den er viktig for forsyningene til Russlands krigføring i resten av Ukraina.
Veiforbindelsen over broen ble åpnet i 2018, fire år etter at Russland annekterte den ukrainske Krim-halvøya. Forbindelsen til fastlandet består av en jernbanebro og en bro for veitrafikk som løper parallelt.
Årsaken til eksplosjonen er ikke endelig avklart. Mens russiske myndigheter mener det var snakk om en bombe plassert i en lastebil, har flere eksperter sagt at broen kan ha blitt rammet av en rakett.
Karlsen er ikke enig og sier at et missil ville laget et hull i broen. Han har sett på bildene fra eksplosjonen og skadene sammen med en kollega som har kunnskap om sprenging av broer.
– Det er mest sannsynlig plassert sprengstoff under brolegemet. Det er sprengt på flere steder, sier han.
Les også: Russland får støtte av Syria i FN for Ukraina-krigen
Rød linje krysset?
– Om Russland sier at det er der Ukraina som står bak, så må de gjøre noe. Men spørsmålet er hva mer kan de gjøre. De har trappet opp angrepene mot ukrainske sivile og infrastruktur, sier forsker Ilmari Käikhö ved Försvarshögskolan i Stockholm til nyhetsbyrået TT.
Flere eksperter spør om Russland nå mener en «rød linje» er passert og vil eskalere krigen.
Svaret kan ramme europeisk infrastruktur eller våpenleveranser utenfor ukrainsk territorium, mener andre svenske eksperter.
Journalist og Russland-kjenner Malcolm Dixelius tror Russland kan angripe utenfor Ukraina, og peker spesielt på våpenforsyninger fra Europa.
– Det er ikke helt utelukket at de vil ødelegge et våpentog i et annet land, sier han til avisen.
Käikhö peker på at «kjernevåpenkortet er der hele tiden», men tilføyer at terskelen for dette er høy.
Karlsen tror ikke det er så mye Russland kan gjøre.
– Russland har svart med det de har klart i sju måneder. Jeg tror ikke de klarer å gjøre så mye mer, sier han.
Han har ikke tro på noe angrep i Europa og viser til at det ikke er i russisk interesse å risikere en større konflikt med Nato.
Han tror heller ikke atomtrusselen har økt som følge av eksplosjonen.
– Jeg tror ikke noen starter atomkrig på grunn av en bro.
Ekspert mener: – Har endt opp i en utmattelseskrig
– Blir vanskelig
Militæranalytiker Anders Puck Nielsen ved Forsvarsakademiet i Danmark mener broen har vært svært viktig for russernes krigføring sør i Ukraina.
– Denne broen er helt avgjørende for at russerne kan få forsyninger fram til den sørlige delen av fronten. Hvis de ikke kan få forsyninger over her, får de det svært vanskelig når de skal kjempe oppe i Ukraina, sier Nielsen til nyhetsbyrået Ritzau.
Han sier alt tyder på at Ukraina står bak eksplosjonen på broen.
Etter invasjonen av Ukraina i februar har Russland erobret en korridor til Krim-halvøya på fastlandet. Men ukrainske styrker forsøker å gjenerobre disse områdene, og broen er den eneste direkte forbindelsen mellom Krim og det russiske fastlandet.