Nyheter

Forsvaret: Beslutning om «Nato-grensen» i Finnmark tas politisk

I flere tiår har Norge praktisert en selvpålagt begrensning på alliert militær aktivitet øst for 24. lengdegrad, som går øst for Hammerfest. Det vil være en politisk beslutning.

VIL ENDRE: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen ønsker å gjøre noe med de selvpålagte restriksjonene.
Publisert Sist oppdatert

Ordningen, ofte kalt «24-graderen», har røtter tilbake til 1950-tallet og har nylig vært gjenstand for debatt i forsvarspolitiske kretser.

Flere har tatt til orde for at en endring må på plass. 

– Jeg er veldig tilhenger av nasjonale retningslinjer for alliert aktivitet i nord. Jeg mener at det er vesentlig at norske soldater, norske fartøy, norske overvåkingsfly og norsk kystvakt patruljerer og er til stede lengst øst og nord i landet vårt, sier Kristoffersen til Altinget.

Han sier at ordningen ikke lenger er hensiktsmessig:

– Men jeg er enig i at den linjen må ligge lenger øst enn den gjør i dag. 24-graderen er på en måte historie, all den tid Porsangermoen og Banak ligger øst for den. I tillegg gjør Finlands Nato-medlemskap til at man bør se på ulike veiakser som sammenfaller med der hvor vi framfører styrker i dag og faktisk kjører gjennom Finland, sier forsvarssjefen.

Bakgrunnen for restriksjonene har vært Norges ønske om å begrense Natos militære tilstedeværelse i nærheten av grensen mot Russland.

Politisk beslutning

I Altingets sak kan det tyde på at Kristoffersen allerede har skrotet regelen. Overfor Forsvarets forum avviser Forsvaret dette. 

– Det stemmer ikke at Forsvarssjefen skroter 24-grader-regelen. Beslutningen tas politisk, skriver pressevakt Andreas Lander.

– Dette er ikke en Nato-regel, det er en nasjonal selvpålagt restriksjon for alliert aktivitet. Forsvarssjefen er enig i at linjen bør ligge lenger øst en den gjør i dag. Samtidig er han tilhenger av at det eksisterer nasjonale restriksjoner for alliert aktivitet og at det er norske soldater patruljerer Norges grenser, skriver Lander videre.

Bakgrunnen for restriksjonene har vært Norges ønske om å begrense Natos militære tilstedeværelse i nærheten av grensen mot Russland.

Flere vil endre

Tips oss!

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ordfører Magnus Mæland i Sør-Varanger, den eneste grensekommunen til Russland, var i et intervju nylig med Forsvarets forum tydelig på at grensen bør gjøres noe med. 

– Det er jo komisk når amerikanske jagerfly flyr tett opp til den russiske grensen gjennom hele Finland, kommer til Norge og må skjære av og ikke kan fly i Øst-Finnmark. 

– Det sier seg selv at dette bør endres, sa Mæland. 

Under et besøk i Oslo nylig uttalte den finske forsvarssjefen Janne Jaakkola seg om restriksjonene. 

– Jeg ser ikke noe problem med det, fordi hovedspørsmålet er hvordan det ser ut fra russisk side. Hvis vi er forutsigbare og tydelige, så er det ikke et problem. Militær trening kan du gjøre når du vil og hvordan du vil, sa Jaakkola. 

Powered by Labrador CMS