Nyheter
Lokale bedrifter står for 95 prosent av Finnmark landsforsvars byggeavtaler
I en fersk rapport kommer det fram at det er de lokale bedriftene i Finnmark som står for nesten alle oppdrag i oppbyggingen av Finnmark landforsvar og garnisonen i Porsanger.
Tirsdag 23. januar ble resultatene av «Prosjekt leverandørutvikling Forsvaret» overrakt og lagt fram Forsvarsdepartementet på Garnisonen i Porsanger, melder Finnmark fylkeskommune i en pressemelding.
– Dette vil bidra til å skape og sikre arbeidsplasser i små lokalsamfunn i nord. Nå desentraliserer vi innkjøpsmakta i Forsvaret, slik at lokale avdelinger kan få kjøpe varer og tjenester for inntil 1,3 millioner kroner, uttalte statssekretær i Forsvarsdepartementet, Anne Marie Aanerud under tirsdagens framleggelse.
Prosjektet ble initiert av Porsanger kommune og igangsatt på bakgrunn av re-etableringen av Finnmark Landforsvar (FLF) på Porsangmoen og har vært organisert av Troms- og Finnmark fylkeskommune, ledet av Mona Halvari i samarbeid med blant annet FLF, Forsvarsbygg, Sápmi næringshage og NHO Arktis.
I rapporten kommer det fram at lokale bedrifter i Finnmark har stått for 95 prosent av alle kontraktene innenfor eiendom, bygg og anlegg i arbeidet med opprustningen på Porsangmoen.
Bedriftene er i hovedsak fra Sør-Varanger, Alta og Lakselv, der en stor andel av bygg- og anleggssektoren i holder til.
Les også: Oppussing i Porsangmoen leir forsinket etter konkurs
Hovedmålet for prosjektet har tatt sikte på å få små- og mellomstore bedrifter (SMB) i Finnmark inn i forsvarssektorens leverandørportefølje og gjøre aktører i regionen mer bevisst og bedre rustet til å gripe mulighetene på forsvarsmarkedet.
Rapporten peker på at slik anbudsordningen er nå, settes SMBene ofte på sidelinjen på grunn av store kvantum, samt regionale og nasjonale rammeavtaler i Forsvaret. Dette gjelder i stor grad levering av mat, transport, vedlikehold og personlig bekledning og utrustning (PBU), som i dag forvaltes av Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) nasjonalt.
Krigen i Ukraina og det svekkede samarbeidet mellom Russland og Norge har satt fokus på viktigheten av Forsvarets tilstedeværelse i nordområdene. Et styrking av dette bidrar til en ytterligere synliggjøring av lokale ressurser i nord.
– Framover skal Forsvaret vokse, ikke minst i nord. Vi må bruke mer av samfunnets ressurser på forsvar og beredskap og det er positivt at de midlene vi bruker på forsvar også gir ringvirkninger for lokalsamfunn og andre sektorer, sa Aanerud.