Nyheter

TEKNOLOGI: Tyrkias nye kampdrone ANKA-3 MIUS kan bære opp mot 1,4 tonn med våpen og utføre en rekke forskjellige oppdrag.

Tyrkisk kampdrone på vingene for første gang

Mindre enn tolv måneder etter at den ble kjent, har Tyrkias lokalproduserte flyvende kampdrone, også kjent som «unmanned combat air vehicle» (UCAV) hatt sin første tur på vingene.

Den første flyturen for ANKA-3 MIUS, som er produsert av Turkish Aerospace Industries (TAI), er et stort steg i den teknologiske utviklingen for Tyrkia. Det setter dem i et eksklusivt selskap med de andre landene som også har fløyet droner i denne klassen, skriver The Warzone.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

ANKA-3 MIUS sin første tur på vingene 28. desember varte i én time og ti minutter, nådde en fart på over 270 kilometer i timen og en høyde på rundt 2,5 kilometer.

Les også: USA venter to nye missilsystemer i 2024

Den vellykkede flyvningen skal ifølge The Warzone være et stort steg for Tyrkia som nasjon. Den tyrkiske presidenten Tayyip Erdogan skrev på X (tidligere twitter) at han håper den nye kampdronen skal bli et sterkt bidrag til forsvaret av deres land med sin avanserte teknologi, design og egenskaper.

Ifølge nettstedet skal dronen kunne bære en rekke forskjellige type våpen, blant annet den amerikanskproduserte bomben Mk 82, samt andre typer bomber og det tyrkiske missilet SOM-J, med en rekkevidde på over 270 kilometer.

Totalt skal ANKA-3 MIUS kunne bære rundt 1,4 tonn med våpen, noe som vil gjøre den til en svært potent ubemannet kampdrone.

Les også: Bygger «Franken-fugl» av to ødelagte jagerfly

Måten ANKA-3 MIUS er bygget på gjør at den har svært liten radar-signatur og er vanskelig å oppdage ved hjelp av blant annet radar-teknologi. Det gjør at dronen vil ha gode muligheter for å klare seg i kamp, uten å bli ødelagt av fienden.

ANKA-3 MIUS skal kunne gjennomføre en rekke oppgaver, blant annet direkte angrep, overvåkning, elektronisk krigføring og angrep mot fiendtlig luftvern.

Powered by Labrador CMS