Nyheter

DRONE: En ukrainsk soldat fra 71. Jaeger Brigade forbereder en FPV-drone ved frontlinjen i Ukraina.

Litauen kjøper droner til eget og ukrainsk forsvar

Dronene forventes å styrke begge landenes militære kapasitet og spille en viktig rolle i moderne krigføring.

Den litauiske regjeringen har besluttet å levere tusenvis av lokalproduserte førstepersonsdroner (FPV-droner) til både de ukrainske og litauiske væpnede styrkene. 

Det skriver nettstedet Defense News.

Dette er en del av en større investering i teknologi med relativt lav kostnad og potensiale til å endre moderne krigføring

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Større forsvarsinitiativ 

Det litauiske forsvarsdepartementet har inngått en avtale verdt én million dollar med det Vilnius-baserte droneselskapet Granta Autonomy. 

Denne avtalen er en del av et bredere forsvarsprogram på åtte millioner euro som inkluderer flere litauiske droneprodusenter. 

Totalt skal 2300 droner leveres til det litauiske forsvaret, mens 5000 enheter vil bli donert til Ukraina. De første leveransene var forventet å ankomme Ukraina i slutten av september.

Tidligere tester og droneutvikling 

For første gang vil Granta Autonomy levere sine GA-10FPV-AI-plattformer til begge hærene, ifølge en talsperson for selskapet. 

Dronene det er snakk er såkalte FPV-droner, som styres uten at dronepiloten har visuell kontakt med selve dronen. Gjennom bruk av kamera og skjerm kan piloten se det dronen «ser» og styre utifra det.

Kontrakten inkluderer nesten 1000 droner. Disse dronene er utstyrt med en kvadrokopter-ramme, vertikal start- og landingskapasitet og kan bære en nyttelast på opptil tre kilo.

I august annonserte Litauens forsvarsdepartement at droner fra fem litauiske firmaer hadde bestått tester utført av Ukrainas forsvarsdepartement for å simulere frontlinjeforhold. Dette var en viktig milepæl, ettersom en tidligere gruppe med droner ikke klarte disse testene.

GA-10FPV-AI-dronene kan operere autonomt i miljøer uten GPS-dekning, og er tilpasset forskjellige videooverføringsfrekvenser og kameratyper.

Økt bruk av droner i krigføring 

Ukrainske FPV-droner har spilt en stadig viktigere rolle på slagmarken de siste månedene, særlig i angrep på russiske angrepshelikoptre og pansrede kjøretøy. Eksperter har forutsett at fremtidig dronebruk vil innebære svermangrep for å overvelde fiendtlige forsvar på en kostnadseffektiv måte.

Litauen har tatt denne utviklingen på alvor og kunngjorde i sommer et nytt kurs for å trene instruktører til å operere FPV-droner. Planen er å utstyre alle militære grener med disse dronene, noe som understreker deres satsing på fremtidig dronekrigføring.

Powered by Labrador CMS